(Ver)bouwplannen? Laat je bijstaan door de experten van je provincie!

Ga je binnenkort zelf aan de slag met het (ver)bouwen van je droomwoning? Spring dan eerst binnen bij het Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen in je eigen provincie.

Antwoord op al je (ver)bouwvragen

Bij het (ver)bouwen van je woning bots je al snel op een aantal hordes: de complexe voorschriften en regels, (energetische) eisen, uiteenlopende criteria rond circulariteit … Daarnaast zijn er nog een heleboel financiële en juridische uitdagingen. En door de snelle ontwikkelingen in de bouwsector zie je al snel het bos door de bomen niet meer. Je kan daarom terecht bij de Steunpunten Duurzaam Wonen en Bouwen voor objectief advies op maat van je woning en een antwoord op al je prangende (ver)bouwvragen.

Waarom zou je duurzaam renoveren?

  • Je woning is comfortabel: lekker warm in de winter en heerlijk koel in de zomer.
  • Je verbruikt minder energie en je hebt een lagere maandelijkse energiefactuur.
  • Je woning stijgt in waarde.
  • Je woning is aangepast voor de toekomst: je woning stoot minder CO2 uit en je bouwt mee aan een beter klimaat.

Toekomstgericht advies

Tijdens de realisatie van jouw droomwoning zijn de principes van duurzaam bouwen niet meer weg te denken. Eén van die principes is toekomstgericht denken, zowel over je woonsituatie als over materiaalgebruik. Kinderen groeien snel op en gaan het huis uit en woonbehoeften veranderen. De zomers worden warmer en de winters kouder. Je zorgt er dus best voor dat je huis aanpasbaar is zodat herinrichting eenvoudig en goedkoop gebeurt.

Daarnaast vormen duurzaam energie-, materiaal-, en watergebruik de basis. Zorg dat de gebruikte materialen hergebruikt kunnen worden en vermijd lock-ins (situaties waarin het onmogelijk is om zaken later aan te passen). 

Bovendien hebben de meeste maatregelen een terugverdieneffect. Zeker als je weet dat grondstoffen en producenten schaarser worden en dat de prijzen van energie en water waarschijnlijk zullen blijven stijgen.

Waarmee ga je nu eerst aan de slag?

Het is belangrijk dat je goed op voorhand nadenkt, voor je de handen uit de mouwen steekt. Zowel voor een nieuwbouw als een renovatie. Win dus zeker zo vroeg mogelijk advies in en laat de adviseurs een toekomstgericht stappenplan opstellen. Zo ben je er zeker van dat je woning een klimaat- en toekomstbestendig totaalpakket is zonder in te boeten aan comfort.

De adviseurs van de Steunpunten Duurzaam Bouwen en Wonen van de provincies Oost- en West-Vlaanderen bestuderen nauwkeurig je plannen of woning en maken een grondige analyse. Vervolgens gaan ze samen met jou op zoek naar duurzame oplossingen voor al je vragen rond isolatie, ventilatie, hernieuwbare energie, fossielvrij verwarmen, waterhergebruik, materiaalkeuze enzovoort. Ze bekijken waar je nog winsten kan boeken op vlak van tijd, comfort en budget. Na afloop ontvang je een uitgebreid verslag inclusief een stappenplan op maat van jouw woning.

Vraag je advies aan

Woon je in Oost- of West-Vlaanderen en wil je (ver)bouwen? Doe dan een beroep op een onafhankelijk renovatieadvies. Vraag het aan via de website van Oost-Vlaanderen of West-Vlaanderen. Een adviseur neemt contact met je op en gaat na of een advies ter plaatse nodig is.

Ga je voor een nieuwbouwproject? Dan geven de steunpunten je graag advies op kantoor of via de digitale weg. Vraag bouwadvies aan via de website van Oost-Vlaanderen of West-Vlaanderen.

Meer interieur- en (ver)bouwinspiratie op onze blog

Wil je meer tips, trends en nieuws ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top