Levenslang wonen in de hoogte met optionele trappen

Sinds 2009 gaat Bis, bouw- en interieursalon i.s.m. de Vlaamse Raad van de Orde van Architecten jaarlijks op zoek naar verrassende architectuurprojecten. Dit jaar draait alles rond ‘levenslang wonen’: een boeiend thema met een actuele en duurzame insteek. Wonen doen we levenslang. Maar hoe vertaal je de autonomie en gezinsvriendelijkheid van een vrijstaande verkavelingswoning naar een rijwoning in de stad? Tim Peeters Architecten BV wist in dit project in Ledeberg ruimtelijkheid te combineren met efficiëntie en comfort.

Winnaar van de Bis-architectuurwedstrijd: 'levenslang wonen'

Project: Levenslang wonen in de hoogte met optionele trappen
Ontwerper: Tim Peeters Architecten BV
Locatie: Ledeberg

Locatie, locatie, locatie

Levenslang wonen kan perfect in een rijwoning: dat is bij deze woning in Ledeberg zonneklaar. Volgens de jury vormt dit project het toonbeeld van de manier waarop ook locatie bijdraagt aan levenslang wonen.

Een locatie in een direct stadscentrum heeft de voordelen dat alle belangrijke voorzieningen en openbaar vervoer vlot bereikbaar zijn. Waar gelijkvloerse bungalows in een verkavelingswijk dan wel bewoonbaar zijn voor jong en oud, zijn ze vaak niet optimaal op het gebied van bereikbaarheid én kostenefficiëntie. Ook volgens deze architect zullen compacte woningen met meerdere verdiepingen de minimumnorm worden om het ruimtebeslag van woningen te beperken.

Het plan houdt rekening met meerdere woonscenario’s. Een klassieke gezinswoning met twee of drie slaapkamers is de basisconfiguratie. In de eerste plaats is er gedacht aan het wooncomfort voor een gepensioneerd koppel zonder inwonende kinderen.

Daarnaast kan deze woning functioneren als een hospitawoning. De onafhankelijke atelierruimte achteraan op het gelijkvloers heeft eigen sanitair, en kan zo dienen als compacte studio voor een verzorger.

Centrale huislift

Op het gebied van vernieuwing sprong vooral de huislift in het oog van de jury. De manier waarop die geïntegreerd is in de woning is bepalend voor de rest van de inrichting. De circulatie zit zowel links als rechts van de lift, waardoor originele binnenruimtes ontstaan. De architect omschrijft de lift zelf als de kern van een compacte logistieke boomstructuur. De lift is gecamoufleerd in de vormgeving van de woonruimtes, precies zoals een verborgen diensttrap in een oude herenwoning.

Badkamer

Het ontwerp focust op eenvoudig aanpasbare elementen en technieken. Zo is er aan de badkamer een stuk wegneembare wand voorzien opdat het toilet volledig rolstoeltoegankelijk is.

Woning met veel licht

Verder waardeerde de jury de hoeveelheid licht in de woning. In het dossier zet de architect die troef verder in de verf: “Met een plafond op vier meter hoogte in de leefruimte en zicht op de variaties van wolken en zon, kleur en licht in de lucht wordt het onderhoud van een mooie terrastuin een optie, geen prioriteit.”

“Op het dak is een wintertuin, waar ook een kwetsbare bewoner in het tussenseizoen beschut geniet van de omliggende skyline. In de zomer schuift het dak open en is er een extra terras. Het beeld van een bejaarde die de krant leest in een stoffige zetel in een veranda, is naar een luxeversie herdacht met een eenvoudige kunstgreep.”

Bezoek de nieuwe zone 'Toegankelijk Wonen' op Bis

Ontdek op Bis, bouw- en interieursalon van 7 t.e.m. 15 oktober in Flanders Expo in Gent in onze gloednieuwe zone ‘Toegankelijk wonen’ hoe jij een woning creëert die al jouw (toekomstige) noden en wensen beantwoordt. 

Maak jouw woning met onze regionale verdelers en gratis advies van onafhankelijke experts op een stijlvolle manier toegankelijk voor wie nog goed te been is, soms een drempeltje mist of voor wie alles op wieltjes loopt. Kortom, voor iedereen die levenslang wil genieten van een comfortabele en veilige woning.

Ontdek de andere circulaire projecten van de Bis-architectuurwedstrijd 2022

Wil je meer inspiratie voor je huis en tuin ontvangen? Bezoek Bis of schrijf je in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top