De Porre: wonen aan de rand van het park

Sinds 2009 gaat Bis, bouw- en interieursalon i.s.m. de Vlaamse Raad van de Orde van Architecten jaarlijks op zoek naar verrassende architectuurprojecten. Dit jaar draait alles rond ‘levenslang wonen’: een boeiend thema met een actuele en duurzame insteek. Laat je inspireren door één van de vier winnende projecten.

In de wijk Moscou in Gentbrugge herontwikkelde sogent de voormalige spinnerij en weverij ‘De Porre’. De buurt kreeg een wijkpark, een buurtcentrum en de uitbreiding van een basisschool. Het sluitstuk: een nieuwe woonontwikkeling aan de rand van het park

Winnaar van de Bis-architectuurwedstrijd: 'levenslang wonen'

Project: De Porre: wonen aan de rand van het park
Ontwerper: Team Kampvuur, maatschap van Architecten- en studiebureau DENC-STUDIO bv met Dhooge & Meganck Architectuur bv
Locatie: Moscou, Ledeberg

Flexibiliteit en toegankelijkheid

Dit woonproject in Gentbrugge onderschrijft duidelijk alle basisregels in flexibiliteit en toegankelijkheid. De ruimtes zijn op eenvoudige en betaalbare wijze aan te passen. Denk maar aan niet-dragende binnenwanden, wat andere indelingen mogelijk maakt. Het project garandeert daarnaast een verhoogde toegankelijkheid voor andersvaliden en jonge moeders met buggy’s.

Met de onderschrijving van het GOLLD charter – Gentse Ontwerpen LevensLoopbestendig Design – houdt het project DE PORRE in belangrijke mate rekening met de veranderende woonbehoeften van bewoners.

Duurzame technieken

Onder de winnende ontwerpen schonk dit project met voorsprong de meeste aandacht aan duurzaamheid. En dat wist de jury vast en zeker naar waarde te schatten. Zo is het BIM, het bouwwerkinformatiemodel, gekoppeld aan materiaal- en/of elementen-paspoorten om de ingezette materialen traceerbaar te maken.

Daarnaast wordt een ‘robuust klimaatadaptief ontwerp’ gecreëerd. Inspelend op het aanwezige reliëf wordt een forse blauwgroene structuur ontworpen, zowel in het privaat-collectieve als in het nieuwe publieke parkdeel. Verder is er optimaal gebruik van recuperatiewater. En zo noemt het dossier nog tal van voorbeelden die de duurzame oplossingen illustreren.

Tot slot hechtte de jury veel waarde aan de duidelijke typologieën en aan de mix van marktconforme woningen en budgetwoningen.

Bezoek de nieuwe zone 'Toegankelijk Wonen' op Bis

Ontdek op Bis, bouw- en interieursalon van 7 t.e.m. 15 oktober in Flanders Expo in Gent in onze gloednieuwe zone ‘Toegankelijk wonen’ hoe jij een woning creëert die al jouw (toekomstige) noden en wensen beantwoordt. 

Maak jouw woning met onze regionale verdelers en gratis advies van onafhankelijke experts op een stijlvolle manier toegankelijk voor wie nog goed te been is, soms een drempeltje mist of voor wie alles op wieltjes loopt. Kortom, voor iedereen die levenslang wil genieten van een comfortabele en veilige woning.

Ontdek de andere circulaire projecten van de Bis-architectuurwedstrijd 2022

Wil je meer inspiratie voor je huis en tuin ontvangen? Bezoek Bis of schrijf je in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top