Verlaag je energiefactuur met slimme technologie

Huisautomatisering bezorgt je niet enkel meer veiligheid en comfort, je doet er ook je energiefactuur mee dalen. Dankzij allerhande technologische systemen en snufjes optimaliseer je je energie-efficiëntie, verklein je je ecologische voetafdruk én bespaar je geld. Dat zijn maar liefst drie vliegen in één klap!

Wat is een smart home?

In een smart home zijn alle elektronische toestellen in huis met elkaar verbonden. Dat zorgt ervoor dat je pakweg de verwarming, verlichting, alarmen en kleine apparatuur allemaal centraal aanstuurt, via drukknoppen in huis of vanop een smartphone of tablet op eender welke locatie. Zo zet je bijvoorbeeld de verwarming aan nog voor je thuiskomt, of controleer je of je de oven wel degelijk uitzette voor je vertrok.

Tablet met smarthome applicatie
Bron: Unsplash - James Yarema

Dankzij een smart home heb je niet alleen meer controle over de apparaten in je huis, het zorgt er ook voor dat je de energie zo efficiënt mogelijk gebruikt.

Meet en plan je verbruik

Man bedient smarthome applicatie op zijn smartphone
Bron: Freepik

Met een smarthomeapplicatie krijg je een gedetailleerd overzicht van je energieverbruik en zie je hoeveel energie elk systeem of toestel op elk moment van de dag verbruikt. Op basis van die gegevens elimineer je sluipverbruikers en maak je bewuste keuzes over welke apparaten je best uitschakelt als je ze niet gebruikt.

Zie je een verbruikpiek in de avond wanneer je geen beroep kan doen op je zonnepanelen? Ga dan op zoek naar alle apparaten die op dat moment in actie komen en bekijk of je ze overdag kan laten draaien, wanneer de zon schijnt. Zo kan je de vaatwasmachine ’s avonds volladen, maar hem programmeren om pas overdag aan te springen. Denk er ook over na om oude apparaten die veel verbruiken te vervangen door nieuwe energiezuinige modellen.

Installeer sensoren

Vergeet je soms lichten te doven? Dan zijn bewegingssensoren misschien iets voor jou. Wanneer zo’n sensor beweging detecteert, gaat het licht automatisch aan. Na enkele momenten zonder beweging wordt het vanzelf terug donker. Die maatregel scheelt niet alleen op je energiefactuur, het geeft je ook een veiliger gevoel wanneer je ’s avonds thuiskomt en het licht aan de achterdeur automatisch aangaat. 

Sensoren gebruik je bovendien overal in huis. Zo kan je een sensor in de koelkast installeren die je een notificatie stuurt wanneer die nog open staat, of een sensor die je laat weten welke ramen er openstaan wanneer het begint te regenen. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Slimme ventilatie & zonwering

Slimme ventilatie en zonwering zijn twee systemen die de luchtkwaliteit en temperatuur in huis optimaal houden.

Ventilatie in huis vermijdt vocht en garandeert luchtkwaliteit. Stel het systeem zo in dat de ventilatie op het juiste moment aanspringt en terug uitgaat wanneer de luchtvochtigheid een goed niveau bereikt. In de zomer begint het pas te ventileren als het buiten wat frisser is. Zo trek je geen warme lucht binnen en verbruik je minder energie om vervolgens opnieuw te koelen.

Een airconditioning unit aan de muur
Bron: Freepik - Rorozoa
Witte lamp in een huis met een glazen plafond
Bron: Freepik - Wirestock

Daarnaast kan je ook slimme zonwering aansluiten op je smart home. Dat systeem laat je zonwering automatisch omhoog of omlaag gaan, afhankelijk van hoeveel zonlicht er is.
In de winter laat je meer zon binnen, zodat je minder hoeft te verwarmen en energie uitspaart. In de zomer hou je de zon vooral buiten en hoef je minder te koelen en ventileren. Zo doet de zon het harde werk en blijft de temperatuur in huis optimaal.

Slimme technologieën bieden een scala aan mogelijkheden om je energiefactuur te verlagen. Ze dragen bovendien ook bij aan een duurzamere toekomst.

Meer interieur- en (ver)bouwinspiratie op onze blog

Wil je meer tips, trends en nieuws ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top