Zonwerend glas: een blik achter de verkoelende schermen

Voel jij de nood om tijdens warme dagen verkoeling binnenshuis op te zoeken? Maar pech! Want binnen is het even warm als buiten. Misschien zijn je problemen wel opgelost met zonnewering of een airco, maar heb je ook al aan zonwerend glas gedacht? Maar wat is zonwerend glas eigenlijk en hoe draagt het bij tot een aangenamere leefomgeving?

Wat is zonwerend glas?

Zonwerend glas is speciaal ontworpen om de warmte van de zon buiten te houden. Dankzij een speciale coating wordt zonlicht weerkaatst en is er een minimum van warmteoverdracht via het glas. Het zorgt er dus voor dat je huis minder snel opwarmt. Je hoeft je airco dus ook minder rap aan te zetten, wat enkel maar voordelig kan zijn voor je portemonnee.

Hoe werkt zonwerend glas?

De werking van zonwerend glas is gebaseerd op twee eigenschappen: de LTA-waarde (lichttoetredingsfactor) en de G-waarde (zonnetoetredingsfactor).

Lichtrijke ruimte in beigetinten met karaktervol raam
Bron: Muharrem Alper – Pexels

LTA-waarde

De LTA-waarde toont aan hoeveel zonlicht glas doorlaat. Die waarde wordt uitgedrukt met een getal tussen de 0 en 1. Hoe lager de LTA-waarde, hoe minder zonlicht het glas doorlaat. Bij enkel glas ligt die waarde rond de 0,9. Bij zonwerend glas is dat 0,7. Bij nog lagere waardes heb je meer een spiegelend effect.

G-waarde

De G-waarde bepaalt de hoeveelheid warmte die wordt tegengehouden door het glas. Ook deze waarden liggen tussen de 0 en 1. Hoe lager de waarde, hoe minder warmte binnendringt. Bij zonwerend glas is die G-waarde max. 0,4. Bij standaard dubbel glas ligt dat rond de 0,75.

Groot zonwerend raam
Bron: Pierre Châtel-Innocenti - Unsplash

De voordelen van zonwerend glas

Energiezuinig

Door de lage G-waarde van zonwerend glas hoef je niet steeds de airco aan te leggen in de zomer. Je energiekosten én je ecologische voetafdruk zullen dus verminderen.

Aangenaam licht

Het zonlicht dat binnen schijnt is aangenaam qua sterkte zodat je je ogen niet hoef toe te knijpen. Bovendien heb je geen hinderlijke schitteringen van de zon op je tv of laptop. Je kan je gordijnen dus de ganse dag open laten.

Bescherming tegen UV-stralen

Naast zonlicht en warmte, blokkeert zonwerend glas ook een groot deel van de UV-stralen. Dat is niet enkel goed voor de gezondheid, maar je meubels en vloeren gaan daardoor minder snel verkleuren.

Esthetische opties

Naast de functionele voordelen biedt zonwerend glas diverse esthetische mogelijkheden. Het is verkrijgbaar in verschillende tinten en afwerkingen, waardoor het een veelzijdige keuze biedt voor allerlei woonontwerpen.

De nadelen van zonwerend glas

Initiële kosten

Hoewel de kostprijs voor zonwerend glas initieel duurder is in vergelijking met standaard (drie)dubbel glas, worden de kosten wel gecompenseerd op lange termijn dankzij de lagere energiekosten.

Niet 100% effectief bij zonnig weer

Zonwerend glas mag dan wel speciaal ontwikkeld zijn om minder warmte toe te laten, toch presteert zonwering een tikkeltje beter tijdens heel zonnige en warme dagen. Dat komt omdat zonwering rechtstreek zonlicht op je glas

Industriële ruimte met groot zonwerend raam en veel lichtinval
Bron: Skylar Kang – Pexels

Té effectief bij somber weer

Is het regenachtig, donker en grijs weer? Dan presteert je zonwering weer té goed omdat het minder zonlicht toelaat dan gewone beglazing. Daardoor kan het in sommige ruimtes wat te donker aanvoelen

Meer interieur- en (ver)bouwinspiratie op onze blog

Wil je meer tips, trends en nieuws ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top