Hoe kies ik de juiste dakpan?

Dakpannen bestaan in alle groottes en vormen, maar wat is nu de juiste dakpan voor jou? Hieronder overlopen we enkele belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je je dakpannen kiest.

Regelgeving

Informeer je eerst en vooral over de stedenbouwkundige voorschriften bij je gemeente of architect. Die regels hebben invloed op hoe hoog je mag bouwen, en dus ook wat de hellingsgraad van je dak zal zijn. Daarnaast zijn ook de vorm, kleur en de materialen die je gebruikt onderhevig aan voorschriften. Goed om te weten: je kan altijd afwijkingen aanvragen!

Betonnen dakpan vs. kleidakpan

Er zijn verschillende soorten dakpannen, maar grofweg wordt het onderscheid gemaakt in betonnen of sneldakpannen en keramische of kleidakpannen.

Betonnen dakpannen bestaan uit zand, cement en eventueel nog enkele toeslagstoffen. Eens ze op een dak liggen, gaan ze gemiddeld zo’n 30 jaar mee. Je kan de levensduur wel verlengen door je dakpannen te behandelen met een beschermingslaag tegen algen en vuil.

Keramische dakpannen daarentegen worden gemaakt van gebakken klei. Dankzij het gebruik van natuurlijker materiaal hebben ze een authentiekere uitstraling dan hun betonnen tegenhanger.

Rijhuizen met oranje daken
Bron: Pexels - Adrien Olichon

Doordat ze gebakken worden, behouden keramische dakpannen ook zeer goed hun kleur. Daarnaast hebben ze een lange levensduur, ze gaan tot wel 50 jaar mee. Dit alles zorgt ervoor dat ze iets duurder zijn. Waar betonnen dakpannen een prijskaartje van €20 à €45 per m² hebben, kosten keramische dakpannen zo’n €45 à €60 per m².

Omgevingsfactoren

Huis met boom ervoor
Bron: Unsplash - Michaela Murphy

Staat je huis in de nabijheid van bomen? Laat je betonnen dakpannen dan behandelen met een speciale coating tegen algen en mossen.

Keramische dakpannen laat je best glazuren. Ze worden dan bespoten met een glas-houdende deklaag alvorens ze de oven ingaan. Deze laag versmelt met de dakpan waardoor ze beschermd is tegen algen en mossen.

Alhoewel coatings en glazuren een extra kost met zich meebrengen, verleng je wel de levensduur van je dakpannen doordat ze beschermd worden tegen groenafval dat op je dak belandt.

Hellingsgraad

De hellingsgraad van je dak heeft een grote invloed op je dakpankeuze. Hoe platter je dak, hoe moeilijker het water kan wegstromen. Dakpannen die minder waterdicht zijn, zijn dan ook geen goede keuze voor daken met een kleine hellingsgraad. Daar kies je best voor dakpannen met een sluiting. Platte tegelpannen zonder sluiting kunnen bijvoorbeeld enkel gelegd worden op daken met een helling van minimum 35°.

Zwarte dakpannen
Bron: Unsplash - Michael Jasmund

Vorm en grootte van je dak

Close up foto van een dak met zwarte dakpannen
Bron: Freepik - Wirestock

Kleine dakpannen zijn zeer geschikt voor kleine daken of daken met veel onderbrekingen, zoals schoorstenen, dakramen of dakkapellen. Ook huizen waarvan het dak zich ‘gezet’ heeft, hebben baat bij kleine dakpannen. Door hun formaat heb je veel speelruimte om hoekjes en kantjes op te vullen en vermijd je grote gaten. 

Is je dak een grote vlakte? Dan gebruik je logischerwijs beter grote dakpannen. Hoe groter de dakpan, hoe minder dakpannen je moet aankopen en hoe sneller je dak volledig gelegd is.

Opteer voor recuperatiedakpannen

Tot slot hoeven dakpannen heus niet nieuw te zijn om een mooie uitstraling te hebben. Zo kunnen kleidakpannen perfect gerecupereerd en hergebruikt worden. Dat spaart je niet enkel geld uit, je krijgt er ook een vintage look voor! Hou er wel rekening mee dat ze vaak geen nagelgat hebben en het boren ervan niet enkel laboreus werk is, maar ook schade kan aanbrengen. Daarnaast hebben gerecupereerde kleidakpannen niet altijd meer hun perfecte vorm, wat herplaatsing moeilijker maakt.

Meer interieur- en (ver)bouwinspiratie op onze blog

Wil je meer tips, trends en nieuws ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top