Compact en comfortabel: levenslang wonen in rijhuis

Sinds 2009 gaat Bis, bouw- en interieursalon i.s.m. de Vlaamse Raad van de Orde van Architecten jaarlijks op zoek naar verrassende architectuurprojecten. Dit jaar draait alles rond ‘levenslang wonen’: een boeiend thema met een actuele en duurzame insteek. Laat je inspireren door één van de vier winnende projecten.

Het doel van de bouwheer in dit project: zo lang mogelijk van de woning genieten. Op dit perceel in Maldegem ontwierp Buro 56 architecten BV een rijwoning met bijhorende garage, helemaal aangepast of aanpasbaar aan toekomstige noden. Het volledige project is gericht op levenslang wonen, zonder in te boeten aan esthetiek

Winnaar van de Bis-architectuurwedstrijd: 'levenslang wonen'

Project: Compact en comfortabel: levenslang wonen in rijhuis
Ontwerper: Buro 56 architecten BV
Locatie: Maldegem

Comfort x esthetiek

De woning heeft drie bouwlagen. De onderste twee bouwlagen vormen een wooneenheid en blijven volledig toegankelijk zodra de bewoners minder mobiel worden.

De eerste verdieping is voorzien van een rolstoeltoegankelijke badkamer, berging en ruime slaapkamer. De verdieping is zowel te bereiken via een interne huislift als een trap. De bovenste verdiepingen worden momenteel gebruikt als extra ruimte voor de woning, maar kunnen later ook fungeren als afzonderlijke wooneenheid voor een verzorger. Deze duplex heeft namelijk een eigen badkamer en mogelijkheid tot keuken. Op het gebied van flexibiliteit een absolute troef.

De achterliggende garage is voldoende groot om gemakkelijk in – en uit te stappen. Door de grootte biedt de ruimte nog mogelijkheden voor andere functies

Zonder drempels

Ook de drempelloze inrichting viel de jury op. De dorpel is gelijk gemaakt met het niveau van het voetpad. Bij de opstap aan de inkomhal is nog voldoende ruimte om een hellingsplateau te voorzien. In de woning is het nodige gedaan om de bewegingsvrijheid te maximaliseren: van ruime gangen en binnendeuren tot opklapbare beugels in het toilet en een onderrijdbare wastafel in de badkamer.

Architecturaal geslaagde elementen

Opvallend: in de tuin zijn alle niveauverschillen opgevangen met rolstoeltoegankelijke hellingen. Tegelijkertijd definieert het pad de tuin: volgens de jury een geslaagde ingreep die ook een functionele impact heeft op de tuinarchitectuur. Bovendien zijn de achterliggende garage en de volledige tuinzone steeds bereikbaar via de woning of via de achterliggende straat.

Bezoek de nieuwe zone 'Toegankelijk Wonen' op Bis

Ontdek op Bis, bouw- en interieursalon van 7 t.e.m. 15 oktober in Flanders Expo in Gent in onze gloednieuwe zone ‘Toegankelijk wonen’ hoe jij een woning creëert die al jouw (toekomstige) noden en wensen beantwoordt. 

Maak jouw woning met onze regionale verdelers en gratis advies van onafhankelijke experts op een stijlvolle manier toegankelijk voor wie nog goed te been is, soms een drempeltje mist of voor wie alles op wieltjes loopt. Kortom, voor iedereen die levenslang wil genieten van een comfortabele en veilige woning.

Ontdek de andere circulaire projecten van de Bis-architectuurwedstrijd 2022

Wil je meer inspiratie voor je huis en tuin ontvangen? Bezoek Bis of schrijf je in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top