4 soorten ramen voor het perfecte uitzicht op de tuin

Een mooi uitzicht, veel lichtinval en een open gevoel. Laat je leefruimte overvloeien in je tuin of terras met een deur- of schuifraam. Haal het buitengevoel naar binnen. Ontdek en vergelijk 4 verschillende ramen die jou het perfecte uitzicht geven op jouw tuin.

1. Standaard schuifraam

Laten we beginnen bij het eenvoudigste systeem: het standaard schuifraam. Ontgrendel en schuif de vleugel open. Et voilàje voelt een frisse bries binnenwaaien. De ingewerkte borstels zorgen voor de afdichting van je raam.

2. Hefschuifraam

Zoek je naar een iets gesofisticeerder systeem dan het basissysteem? Dan is een hefschuifraam de perfecte optie. De naam doet het je vast al vermoeden: je heft eerst de vleugel op voordat je het raam openschuift. Het systeem won de laatste jaren aan populariteit dankzij zijn vele voordelen.

schuifraam

Foto: R-Architecture – unsplash.com

In tegenstelling tot het eenvoudigste schuifraam zorgt rubber voor de afdichting. Die dichting is duurzamer en maakt je woning water- en luchtdichter dan ingewerkte borstels. 

Verzonken raam

Verzonken ramen zijn in moderne woningen haast niet meer weg te denken. Ramen die grotendeels weggewerkt zitten in de vloer zijn populairder dan ooit. Enerzijds geven ze een naadloze en strakke uitstraling. Anderzijds bieden zij comfort. Bij verzonken ramen struikel je niet langer over een ‘drempeltje’. Ze zijn gebruiksvriendelijk en future proof. Of je er nu met een driewieler over wilt rijden, een plateau vol cocktails zonder te morsen naar buiten wilt brengen of met een looprekje je tuin wilt verkennen … van verzonken ramen heb je levenslang genot!

Helaas is een verzonken raam niet voor iedere woning geschikt. Twee aandachtspunten zijn de afdichting en de afvoer van het regenwater. Tussen je binnenvloer en terras bevindt zich de afdichting die voor de wind- en waterdichtheid van je woning zorgt. Bovendien moet de regen op je terras kunnen wegstromen. Bekijk daarom met je architect en verdeler van ramen de mogelijkheden.

3. Vouwschuifraam

Klinkt een harmonica- of accordeonraam als muziek in de oren? Vouwschuiframen vind je vaak in veranda’s en bijgebouwen. Hoewel ze de laatste jaren op technisch vlak sterker zijn geworden, doen er enkele vooroordelen de ronde. Die willen we graag ontkrachten. 

bouwen of renoveren in 2022

Foto: Laurence Katz – unsplash.com

3 misverstanden over vouwschuiframen

Het eerste fabeltje dat vouwschuiframen minder goed isoleren was vroeger helaas de waarheid. Gelukkig worden materialen steeds sterker en beter. De isolatiewaarde van hedendaagse vouwschuiframen is tegenwoordig vergelijkbaar met die van andere schuiframen

Het tweede fabeltje: vouwschuiframen zijn niet waterdicht. Die stelling is gemakkelijk te ontkrachten. Net zoals bij schuif- en verzonken ramen vloeit er dankzij innovatieve afvoersystemen geen regenwater naar binnen. 

Tot slot ‘zegt men’ dat verzonken vouwschuiframen niet bestaan. Ook dat is een fabeltje. Dankzij de nieuwste afsluittechnieken kunnen vouwschuiframen wel grotendeels weggewerkt worden in de vloer en geniet jij van het comfort. 

Waar moet je op letten bij vouwschuiframen?

Het grote voordeel van vouwschuiframen is dat ze over de volledig breedte open te schuiven zijn zonder ruimte te verliezen.  Zo creëer je een natuurlijke overgang van binnen naar buiten. Er wordt dan ook vaak gekozen voor een doorlopende tegelvloer van je leefruimte tot op je terras. 

Maar wil je pas echt genieten van de natuur, dan hou je de hitte van de zon en insecten het beste buiten. Ga op zoek naar de geschikte zonwering en vliegenramen voor vouwschuiframen. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je automatische luifel blokkeert als het botst tegen het vouwschuifraam. Voor zo’n ongelukjes is de garantie helaas bijna nooit van toepassing. 

4. Of toch een deurraam?

Tot slot zijn deurramen ook een optie. Hoewel ze meer plaats innemen en meestal een kleinere opening hebben dan schuiframen, kunnen het goedkope prijskaartje en de mogelijkheid om een draaikipsysteem te integreren je misschien overtuigen. Hoe simpeler de ramen, hoe gemakkelijker het is om geschikte zonwering en vliegenramen te vinden. Bovendien hebben deurramen een goede isolatiewaarde

Ontmoet tientallen verdelers van ramen, deuren, zonwering en vliegenramen op één plaats. Bezoek Bis, de grootste (ver)bouw- en interieurbeurs van Vlaanderen in oktober in Flanders Expo in Gent. Raadpleeg hier de exposantenlijst.

Meer interieur- en (ver)bouwinspiratie op onze blog

Wil je meer tips, trends en nieuws ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top