Voor- en nadelen van sleutel-op-de-deurwoningen

Van plan om te kopen of te verbouwen? Dan is een sleutel-op-de-deurwoning misschien iets voor jou! Die bouwmethode biedt tal van voordelen, maar het is ook belangrijk om de mogelijke nadelen in overweging te nemen voordat je die route kiest.

Wat is een sleutel-op-de-deurwoning?

Bij een sleutel-op-de-deurwoning wordt je totale bouwproject opgeleverd door één hoofdaannemer. Dat betekent dat je als klant slechts één enkele partner hebt, in plaats van verschillende partners voor elk afzonderlijk onderdeel van de bouw. Hoewel de hoofdaannemer vaak onderaannemers inschakelt om het project uit te voeren, blijft hij verantwoordelijk vanaf de eerste baksteen tot de laatste dakpan.

Aan alles voordelen …

Één aanspreekpunt

Als klant heb je bij een sleutel-op-de-deur woning slechts één aanspreekpunt, een firma in de rol van hoofdaannemer. Daardoor hoef je zelf niet eindeloos op zoek te gaan naar een aannemer voor elke verschillende klus en zit je niet met de stress die komt kijken bij het coördineren van zo’n groot project.

Voor- en nadelen van sleutel-op-de-deurwoningen
Bron: Pexels - Andrea Piacquadio

Beperkte eigen tijdsinvestering

Bovendien blijft ook je eigen tijdsinvestering eerder beperkt. De hoofdaannemer behandelt de administratieve taken die bij het bouwproces komen kijken, zoals vergunningen aanvragen en contracten met onderaannemers regelen. Dit bespaart je veel tijd en moeite die je anders besteed aan papierwerk en regelgeving. Daarnaast hoef je ook niet zelf de planning in de gaten te houden of problemen die zich voordoen tijdens de bouw op te lossen.

Voor- en nadelen van sleutel-op-de-deur woningen
Bron: Unsplash - Leon Seibert

De Wet Breyne

Vaak krijg je tijdens de bouw van een woning te maken met onvoorziene kosten die de totaalprijs van je nieuwe stek de hoogte injagen. Wanneer je investeert in een sleutel-op-de-deurproject, ben je daartegen beschermt dankzij De Wet Breyne. Die stelt dat de totaalprijs en uitvoeringstermijn van zulke projecten op voorhand gekend en contractueel vastgelegd moeten zijn, wat je gemoedsrust een boost kan geven.

... maar ook nadelen

Beperkte mate van personalisatie

Waar je bij de ‘klassieke’ bouwmethode bijna alle keuzes zelf maakt, heb je bij een instapklare woning slechts een beperkte mate van aanpasbaarheid en personalisatie. Bij de keuze van een keuken of badkamer zit je vast aan vooraf bepaalde modellen, waardoor je je woning slechts gedeeltelijk kan aanpassen aan jouw specifieke behoeften of voorkeuren. Ben je op zoek naar zeer specifieke ontwerpen of unieke functies, dan is een sleutel-op-de-deurwoning misschien niet de juiste keuze voor jou.

Kostprijs

Daarnaast staat tegenover het gemak van een sleutel-op-de-deurwoning uiteraard een prijs. De kostprijs van een woning die volgens deze methode tot stand komt, ligt aanzienlijk hoger dan wanneer je met meerdere aannemers in zee gaat. Daarnaast volgen de werken kort op elkaar, en de facturen dus ook. Je spreidt de kosten moeilijker over een langere periode heen.

Voor- en nadelen van sleutel-op-de-deur woningen
Bron: Pexels - Karolina Grabowska

Kortom, sleutel-op-de-deurwoningen zijn een aantrekkelijke optie voor wie op zoek is naar eenvoud, gemak en kwaliteit. Toch blijft het belangrijk dat je alle kosten begrijpt en vergelijkt met alternatieve bouwmethoden. Zo neem jij de beste beslissing voor jouw specifieke situatie en behoeften.

Meer interieur- en (ver)bouwinspiratie op onze blog

Wil je meer tips, trends en nieuws ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top