Wat is een stabiliteitsstudie?

Bij het plannen en uitvoeren van een bouwproject komt er heel wat bij kijken. Een van de cruciale aspecten daarvan is de stabiliteitsstudie. Maar wat is een stabiliteitsstudie precies? Wie voert het uit? En is het verplicht voor elk bouwproject?

Wat is een stabiliteitsstudie?

Een stabiliteitsstudie is een gedetailleerde analyse die de structurele integriteit van een bouwwerk beoordeelt. Het doel is om ervoor te zorgen dat het gebouw veilig en stabiel is, zowel tijdens de bouwfase als gedurende zijn levensduur.

Bij wet is een stabiliteitsstudie niet wettelijk verplicht, maar in praktijk wordt een stabiliteitsstudie zo goed als altijd uitgevoerd voor ieder bouwproject. Zo kan je in de toekomst een hoop geld en ellende vermijden.

Waarom zou je een stabiliteitsstudie laten uitvoeren?

Veiligheid

Een stabiliteitsstudie waarborgt de veiligheid van een bouwproject en garandeert de bewoonbaarheid. Het risico op structurele problemen zoals verzakkingen en scheuren wordt geminimaliseerd.

Aansprakelijkheid

Als architect, aannemer en stabiliteitssingenieur ben je 10 jaar aansprakelijk voor ernstige gebreken inzake stabiliteit voor het opgeleverde project. De betrokken partijen dragen dus zelf ook een grote verantwoordelijkheid.

Betonplaat die vasthangt aan kraan
Bron: Elvir K - Unsplash

Kwaliteit bouwgrond

Een stabiele bouwgrond vinden in Vlaanderen wordt steeds moeilijker waardoor er vaker gebouwd wordt op watergevoelige gronden, grond waar al eens een afbraak is gebeurd, etc. Het is noodzakelijk dat er op deze gronden een stabiliteitsstudie wordt uitgevoerd om de veiligheid te garanderen

Complexe architectuur

Bouwprojecten worden steeds complexer met overhellende luifels, elegante draagstructuren, etc. Die structuren vragen om meer bouwtechnische kennis en dus ook een goed uitgewerkte stabiliteitsstudie.

Stabiliteitsingenieur die plannen uittekent
Bron: Tima Miroshnichenko - Pexels

Wie voert de stabiliteitsstudie uit?

De stabiliteitsingenieur

Een stabiliteitsingenieur is een professional die gespecialiseerd is in het analyseren en beoordelen van de structurele integriteit van bouwwerken. Zij hebben uitgebreide kennis van bouwmaterialen, bouwtechnieken en structurele ontwerpprincipes. De taken van een stabiliteitsingenieur omvatten o.a.

  • sonderingen uitvoeren van de ondergrond om te bekijken welke fundering geschikt is
  • de stabiliteit en waterdichtheid berekenen van kelders
  • berekeningen en simulaties uitvoeren voor de structuur van het gebouw
  • stabiliteit berekenen bij complexe architecturale bouwwerken
  • budget opstellen en alternatieve oplossingen aanbieden

Wanneer moet de stabiliteitsingenieur komen?

Een stabiliteitsingenieur moet worden ingeschakeld in de beginfase van het bouwproject, nog voordat de daadwerkelijke bouwwerkzaamheden beginnen. Op die manier kan hij of zij vroegtijdig potentiële structurele problemen identificeren en aanpakken.

Wat kost een stabiliteitsstudie?

Gemiddeld betaal je tussen de € 1.000 tot € 2.000 voor een stabiliteitsstudie. De kosten variëren uiteraard van project tot project en zijn afhankelijk van de omvang van het bouwproject, de complexiteit van het gebouw, de stabiliteit van het perceel, etc.

Meer interieur- en (ver)bouwinspiratie op onze blog

Wil je meer tips, trends en nieuws ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top