Bouwstijl, welke te kiezen?

gele buitenmuren van een huis

Wat is jouw bouwstijl? 

Klassiek, modern of landelijk? De stap zetten om een huis te bouwen is er een waar je niet licht mag overgaan. Wie door een willekeurige straat in België rijdt, ziet al snel dat er heel wat mogelijkheden zijn. Hieronder vind je een kort overzicht van de populairste bouwstijlen. Maar eerst, een algemene tip: bezoek kijkwoningen.

Ben je nog niet zeker van je bouwstijl, bezoek dan enkele kijkwoningen. Zelfs als je wel zeker van je stuk bent, is het aan te raden. Je gaat zeker dingen over het hoofd zien die je pas te weten komt als je in een echt huis stapt.

Handig om te weten: iedere architect heeft een portfolio van kijkwoningen. Zoek enkele architecten op en ontdek hun stijl. 

Fermette

Typisch Vlaams, een gerenoveerde hoeve in fermettestijl. Deze bouwstijl was vooral populair in de tweede helft van de vorige eeuw, maar is nog steeds gegeerd.

De landelijke bouwstijl wordt vooral gekenmerkt door zijn authentieke karakter en warme kleuren. Typisch voor en fermettewoning zijn de natuurlijke materialen en de ramen met kruisroeden. Deze woningen stralen gezelligheid uit en zitten boordevol karakter en charme.

Moderne bouwstijl

Moderne woning

Van een hypermoderne bunker tot huizen met geel en rood getinte bakstenen. De moderne bouwstijl werd populair vanaf de jaren 2000.

De architectuur is vaak heel erg creatief. Bijvoorbeeld delen die uit de woning springen en lijken te zweven of het gebruik van alternatieve bouwmaterialen zoals gevelbepleistering, hout, zink en koper. De woning bestaat uit strakke lijnen en het design blijft grotendeels minimalistisch. De architect speelt met diepte, grootte en materiaal.

Over het algemeen heeft een moderne woning weinig ramen in de voorgevel. Smalle, soms verticaal, soms horizontaal geplaatste ramen die al dan niet voorzien zijn van mat glas. Aan de achterkant van het huis wordt vaak alle beschikbare ruimte gebruikt om zoveel mogelijk licht binnen te laten.

Eigentijdse bouwstijl

Het grote voordeel van de eigentijdse bouwstijl is dat hij toegankelijk en tijdloos is. Je vindt er moderne elementen in terug, maar de stijl is minder strak dan bij een moderne woning.

Voor de keuze van de bakstenen heb je veel opties. Meestal wordt gekozen voor een doffe kleur. Rood of donker- of lichtgrijs bijvoorbeeld. Combinaties kunnen ook, maar dat wordt zelden gedaan. De voegen hebben doorgaans dezelfde kleur als de bakstenen. Een typisch voorbeeld van de eigentijdse bouwstijl is de piramidewoning. Een (bijna) vierkante woning met een ‘piramidaal’ dak. Ook de bungalow is een mooi voorbeeld van deze stijl. Het is een typisch klassieke woning maar moderne architectuur maakt hem heel eigentijds.

Huis met grijze gevelstenen

Pastorijstijl

Een bouwstijl die de laatste jaren aan een opmars bezig is, is de pastorijstijl. Je vindt ze vooral terug in landelijke omgevingen. Het woord zegt het zelf al een beetje, de oorsprong van deze bouwstijl is terug te vinden in pastoorswoningen. De pastorijbouwstijl heeft kenmerkende en hoge gevels, traditionele bakstenen in warme kleur, lichtkleurig schrijnwerk en een zadeldak. De bouwstijl doet ook wel denken aan negentiende-eeuwse herenhuizen.
 
Ontdek op bis 400 exposanten die jouw huis stijl kunnen geven. Je vindt er verschillende soorten bakstenen, deuren, ramen, daken en zoveel meer. Wil je meer leuke tips en inspiratie ontvangen? Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top