5 verschillende soorten zwemvijvers

Steeds meer mensen kiezen voor een natuurlijk zwembad. Een prachtige zwemvijver in het midden van je tuin, dat biedt veel voordelen!

Voordelen van een zwemvijver

Zwemvijvers vragen weinig onderhoud, geven je geen rode ogen en hebben een natuurlijk uitzicht.

Een standaard zwembad vereist veel onderhoud om vuil en slechte bacteriën te voorkomen. Bovendien moet er regelmatig vers water in om alles hygiënisch en gezond te houden. Bij een zwemvijver daarentegen staat de natuur in voor het onderhoud. Waterplanten en natuurlijke filtersystemen (zoals lavasteen) nemen die rol op zich. De filterzone van de zwemvijver bevat zuiverende waterplanten en poreuze gesteenten. Chemische producten als chloor zijn onnodig of zelfs verboden. Neem met ons een kijkje naar 5 soorten zwemvijvers.

bio zwemvijver

1. Natuurlijke zwemvijver

Wil je het gevoel hebben dat je in de wilde natuur zwemt? Kies dan voor een natuurlijke zwemvijver. Die heeft ronde vormen en een schuine wand. De oever loopt dus vloeiend over in de rest van je tuin. Het moerasgedeelte met planten zorgt voor de zuivering van het water.

2. Rechthoekige zwemvijver

Als je toch meer in de richting van een traditioneel zwembad wil gaan, is een rechthoekige zwemvijver misschien iets voor jou. Die is gescheiden in twee zones: een zwemgedeelte en een plantengedeelte (filterzone). Veel mensen kiezen voor een rechthoekige zwemvijver omdat die qua vorm vaak beter in een tuin past. Bovendien is het gemakkelijker om baantjes te trekken.

3. Koivijver

Zwemvijver

Zwemmen tussen de vissen. Dichter bij de natuur kan je haast niet zijn. Om vissen in je vijver te laten leven, moet hij minstens 80 centimeter diep zijn. Ook een vijverpomp die constant het water circuleert, is nodig om de vijver zuiver te houden.

Niet elke vis is geschikt voor een koivijver. Zoals de naam je al doet vermoeden is hij de perfecte habitat voor koivissen. Maar ook een algenetergoudvis of steur mag erin. Vraag steeds raad bij de aankoop van vissen om zeker te weten dat je vijver voor hen geschikt is.

koi zwemvijver

4. Bio-zwembad

Het bio-zwembad is de uitzondering van de reeks. Het valt tussen een zwemvijver en een traditioneel zwembad in. Het filtersysteem is het hele jaar door actief. Bovendien komt er geen chloor aan te pas. Die filtering wordt niet door planten gedaan, maar door nano-filtratie en hydrolyse.

Het systeem maakt gebruik van waterstofperoxide (H2O2), een voor de natuur onschadelijke stof. Waterstofperoxide breekt zichzelf af en vormt water en zuurstof.

hybride zwemvijver

5. Hybride zwemvijver

Ook de hybride zwemvijver is een buitenbeentje. Zoals een hybride auto overschakelt van benzine naar elektriciteit, transformeert je zwemvijver in een zo goed als een traditioneel zwembad.

Zoals de meeste zwemvijvers heeft de hybride zwemvijver een zwem- en een plantengedeelte. Tijdens de zomer sluit je de twee van elkaar af. Het zwembad wordt dan verwarmd zonder dat de planten daar last van hebben. Ze mogen namelijk enkel aan de natuurlijke temperatuur worden blootgesteld.

Vind meer tuin- en wooninspiratie in onze blogposts

Wil je meer tips en tricks voor je huis en tuin ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top