5 verschillende soorten zwemvijvers

Steeds meer mensen kiezen een natuurlijk zwembad. Een prachtige zwemvijver in het midden van je hof, het heeft vele voordelen. 

Zwemvijvers vragen weinig onderhoud, zorgen niet voor rode ogen, hebben een natuurlijk uitzicht en nog veel meer. Een standaard zwembad moet je heel nauwkeurig onderhouden om allerlei vuil en bacteriën te voorkomen. Bovendien moet er regelmatig vers water in om alles hygiënisch en gezond te houden.

De natuur staat in voor het onderhoud van een zwemvijver. Waterplanten en natuurlijke filtersystemen (zoals lavasteen) nemen die rol op zich. De filterzone van de zwemvijver bevat zuiverende waterplanten en poreuze gesteenten. Chemische producten als chloor zijn onnodig. We nemen een kijkje naar enkele voorbeelden.

bio zwemvijver

Natuurlijke zwemvijver

Wil je het gevoel hebben dat je in de open natuur zit, kies dan een natuurlijke zwemvijver. Natuurlijke zwemvijvers hebben ronde vormen en een schuine wand. Daardoor loopt de oever vloeiend over in de rest van je tuin.

Deze vijver heeft een moerasgedeelte met planten. Die zijn noodzakelijk voor de zuivering van het water.

Rechthoekige zwemvijver

Als je toch meer in de richting van een traditioneel zwembad wil gaan, kan je ook een rechthoekige zwemvijver zetten. Deze zwemvijver is gescheiden in twee zones: een zwemgedeelte en een plantengedeelte (filterzone).
Veel mensen kiezen voor een rechthoekige zwemvijver omdat die beter in de tuin past en omdat je er beter in kan zwemmen.

Zwemvijver

Koivijver

Zwemmen tussen de vissen kan ook. Om vissen in je vijver te zetten, moet hij minstens 80 centimeter diep zijn. Ook een vijverpomp, die het water constant circuleert, is nodig om de vijver zuiver te houden.

Niet elke vis is geschikt voor een koivijver. Uiteraard kan je gaan voor enkel de koi karper, maar ook de algeneter, de goudvis of de steur mogen erin. Vraag raad tijdens het kopen van de vissen om te weten wat mogelijk is.

koi zwemvijver

Bio-zwembad

Het bio-zwembad is de uitzondering van de reeks. Het valt een beetje tussen een zwemvijver en een traditioneel zwembad in. Het filtreersysteem is het hele jaar door actief en er komt geen chloor aan te pas. Die filtering wordt niet door planten gedaan, maar door nano-filtratie en hydrolyse.

Het systeem maakt gebruik van waterstofperoxide (H2O2), een voor de natuur onschadelijke stof. Waterstofperoxide breekt zichzelf af en vormt ordinair water en zuurstof.

hybride zwemvijver

Hybride zwemvijver

Ook de hybridezwemvijver is een buitenbeentje. Zoals je bij een hybrideauto kan overschakelen van benzine naar elektriciteit, kan je een hybridezwembad van zwemvijver naar zwembad overschakelen.

Zoals de meeste zwemvijvers heeft de hybride zwemvijver een zwem- en een plantengedeelte. Tijdens de zomer sluit je de twee van elkaar af. Het zwembad kan dan verwarmd worden, zonder dat de planten daar last van hebben. Ze mogen namelijk enkel aan de natuurlijke temperatuur worden blootgesteld.

Vind meer tuin- en wooninspiratie in onze blogposts

Wil je meer tips en tricks voor je huis en tuin ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top