Tuinadvies vol met nieuwe ideeën en inspiratie

Heb je pas gebouwd, een huis gekocht of is je tuin aan vernieuwing toe? Volg dan ons tuinadvies voor een kersverse hof.

Iedereen droomt van een grote tuin. Een plek om tot rust te komen die helemaal van jou is. Wil je diepte in je tuin creëren, werk dan met parallelle lijnen. Door rijen bomen struiken en grasstroken en paden in een richting te laten lopen, lijkt het alsof je tuin veel groter is. Bovendien heeft het een heel modern en strak karakter. Pas dezelfde truc toe bij het maaien van je gras. Maai het in de richting van je woning. Zo krijg je het mooiste uitzicht en zal alles in je tuin beter in elkaar overvloeien.

tuinadvies over gras maaien

Speel met vormen

Werk met allerlei basisvormen bij het uitdenken van je tuinplan. De meest gebruikte vorm, de rechthoek, zorgt voor een duidelijke indeling en geeft rust. Tegelijkertijd kan het wat statisch zijn. Om alles een speelser effect te geven, kun je meerdere rechthoeken haaks op elkaar zetten of in elkaar laten overlopen.

C-lijnen of halve cirkels geven een open en heel vriendelijk effect. Diagonale lijnen zijn heel krachtig qua vormgeving en geven richting aan je ontwerp. Zet op het einde van een diagonale lijn een mooie pot of kunstwerk. Je blik volgt de lijn en leidt je ernaartoe. S-lijnen zijn ideaal voor een natuurlijke tuin. Ze zorgen namelijk voor vlakken met een organische vorm en verzachten de harde lijnen in het perceel.

Met ruiten en driehoeken moet je oppassen. Gebruik je er te veel, dan kan je tuin heel rommelig lijken. Als je er spaarzaam mee bent, geven ze een heel mooi ruimtelijk effect.

Vierkanten zijn goed om te gebruiken als contrast met ronde lijnen en objecten in je tuin. Deze vorm is wel heel statisch en niet geschikt voor kleine tuinen. Gebruik een cirkel in plaats van een vierkant in een kleine tuin. Je hebt dan meteen een krachtige geometrische vorm.

Er zijn nog vele vormen die je kunt gebruiken. Het beste tuinadvies blijft: teken alles eerst uit of bespreek jouw visie met je tuinarchitect.

Welk tuinpad past bij je tuin?

tuinadvies: klinkers als pad

Als je een pad aanlegt met klinkers, is het mooi om ze diagonaal te leggen. Bij betonklinkers zijn er veel vele kleuren mogelijk. Kleiklinkers behouden beter hun kleur en door hun lage porositeit zullen mossen en algen er niet snel op groeien. Getrommelde klinkers zijn zeker het overwegen waard voor fans van een authentieke look. De trommeltechniek houdt in dat de klinkers in een trommel geschud worden, waardoor de randen vlak gemaakt worden.

Misschien past een grindpad beter bij jouw stijl. Grind is doorgaans verkrijgbaar in de kleuren grijs, rood en beige. Als je een grindpad wil aanleggen, moet je het pad eerst uitgraven, daarna een worteldoek neerleggen waarop je een laag stabilisé aanbrengt.

Tegels worden ook vaak gekozen om een tuinpad mee aan te leggen. Betontegels geven je tuin een moderne uitstraling. Ze zijn sterk en vochtbestendig. Je moet er wel rekening mee houden dat ze snel olie en vet opnemen. Tegels in natuursteen zijn redelijk duur. Maar, ze gaan heel lang mee en passen bij zowat elke stijl van tuin. Bovendien zijn er vele varianten en afwerkingsmogelijkheden. De tegel die het meest onderhoudsvriendelijk is, is de keramische tegel.

tuinadvies: tegels als pad

Wil je een natuurlijke uitstraling of ga je voor een meer verwilderde tuin? Dan is een pad van houtsnippers iets voor jou. Kies voor houten planken als je alles strak wil houden. Je hebt hier verschillende keuzes in: bankirai, ipé, geïmpregneerd grenenhout, enzovoort.

Tuinadvies voor kleine tuinen

Heb je een smalle tuin en wil je hem breder doen lijken? Deel hem dan op in verschillende gedeeltes. Wat je ook kunt doen, is een slingerend pad aanleggen. Houd kleine tuinen vooral sober. Kies voor een stijl en maak het niet te rommelig. Heb je graag een terras of een pad? Beperk je dan tot één of twee materialen.

Een kleine tuin groot laten lijken, is een grote opgave tijdens het inrichten. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen, die echt wel een verschil maken. Neem bijvoorbeeld voor je tuinafsluiting horizontale planken. Dat geeft een ruimer gevoel. Plaats een muurtje of een tuinscherm met daarachter een klein terras. Door je tuin op te delen, lijkt hij groter.

Je neemt best planten die het hele jaar door mooi blijven. Een boom met een gekleurd herfstblad, mooie bloesems en een opvallende schors. Zo ziet je tuin er elk seizoen wat anders uit. En door donkere planten achteraan in je tuin te plaatsen, creëer je meer diepte.

Wil je meer leuke tips en inspiratie ontvangen? Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Scroll naar top