Hoe goed is de luchtkwaliteit in jouw huis?

Wist je dat de luchtkwaliteit binnen slechter is dan buiten? We spenderen zo’n 80% à 85% van onze tijd binnen. Daarom is het uiterst belangrijk om je woning voldoende te verluchten en ventileren, ook tijdens het klussen en renoveren. Zo vermijd je niet enkel hoofdpijn en in het slechtste geval een CO-vergiftiging, maar verminder je ook het risico op allergieën, astma en longproblemen. Ben je al een dagje ouder, zwanger of heb je een zwakke gezondheid? Dan is het voor jou des te belangrijker om volgende tips in acht te nemen.

Ventileer je woning

Een gezonde luchtcirculatie is de eerste stap naar een gezonde woning. Die creëer je door een ventilatiesysteem of ventilatieroosters te installeren. Of door je woning te verluchten door de ramen te openen. Ook tijdens de winter. 

Woon je langs een drukke baan? Verlucht dan je woning aan de achterkant van je woning of buiten de spitsuren.

Wanneer moet je verluchten?

Sommige activiteiten vragen extra frisse lucht. Zet je raam wijd open tijdens het koken, klussen, strijken met stoom en het drogen van de was in huis. Doe hetzelfde na het slapendouchen of baden. 

Woning verluchten

Foto: Barthelemy De Mazenod – Unsplash.com

Schadelijke stoffen bij nieuwe meubels en interieurbekleding

Wat veel mensen niet weten is dat er tot 6 maanden na het verven of plaatsen van o.a. nieuwe meubels, gordijnen, vezelplaten en vloerbekleding ongezonde stoffen kunnen vrijkomen in huisVoer daarom de volgende 6 maanden de ongezonde stoffen af door extra te ventileren. 

Verwacht je een kindje? Renoveer of richt dan je kinderkamer minstens 6 maanden voor de geboorte in en overweeg tweedehandsmeubels

Koop bewust huishoudproducten

Een schone woning is niet altijd een gezonde woning. Kies zorgvuldig jouw schoonmaakproducten uit en volg steeds de gebruiksaanwijzing. Als je huishoudproducten te vaak gebruikt of je je niet aan de voorgeschreven hoeveelheid houdt, dan schaadt dat je gezondheid.

woning ventileren

Foto: Hutomo Abrianto

Kies daarom voor producten zonder gevaarsymbolen of ga voor natuurlijke alternatieven zoals soda, citroensap en azijn. 

Vermijd deze zaken

Tip: gebruik alternatieven zoals schoonmaakdoekjes en vliegenvangers. Voorkom onkruid met een antiworteldoek of grondbedekkers zoals boomschors of sierstenen. Volg onze andere tuintips.

Gezond renoveren

Een gezonde woning start bij een goed geïsoleerde woning. Vocht– en schimmelproblemen verslechten de luchtkwaliteit in je woning. Door je muur, dak en eventueel je kelder te isoleren voorkom je die problemen.

Maar een goed geïsoleerde woning betekent ook dat er weinig vervuilde lucht afgevoerd kan worden. Daarom is het erg belangrijk om ventilatie bij een te renoveren woning in acht te nemen. Installeer een ventilatiesysteem of ramen en deuren met een ventilatierooster. Of voorzie voldoende ramen die je kan openen om de ruimtes te verluchten en gezonde lucht binnen te laten.

Meer (ver)bouw- en interieurinspiratie nodig?

Wil je meer tips en tricks voor je huis en tuin ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top