5 onderhoudstips voor je keuken

Koken, bakken en afwassen. In het hart van je woning wordt er ten volle geleefd. Een keuken vraagt dan ook veel onderhoud. Hoe je dat juist doen, dat kom je hier te weten.

1. Onderhoud dagelijks je keuken

Een mooie keuken is een propere keuken. Laat je vaat niet liggen en je resten niet aankoeken. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt om je keuken schoon te maken. Kies daarom voor de korte pijn en onderhoud je keuken dagelijks. 

2. Gebruik het juiste onderhoudsmateriaal

Voor iedere oppervlakte bestaat een geschikte spons of doek. Hou de (schuur)sponsjes met ruwe kant voor bijvoorbeeld de afwas. Laat het bij de schoonmaak van je aanrecht en keukenapparatuur achterwege. Het zand in een doek of de grove deeltjes in een spons kunnen namelijk kwetsbare, gladde en glanzende oppervlakken beschadigen

3. Voorkom aanslag

Voorkom wateraanslag, kringen en schreven door de schoongemaakte oppervlakte steeds kurkdroog te wrijven.

onderhoudstips keuken

Foto: Callum Hill – Unsplash.com

4. Onderhoud je aanrecht goed

Graniet, marmer of kunststof? Onderhoud je werkblad met de juiste onderhouds- en beschermingsmiddelen. Maak dus je aanrecht niet proper met het middeltje dat je ook voor je oven gebruikt. Lees steeds de gebruiksaanwijzing grondig en volg die ook op. Test een nieuw reinigingsmiddel altijd op een kleine oppervlakte en voorkom zo grote ongelukken. 

schoonmaken met citroen

Foto: Callum Hill – Unsplash.com

Verwijder direct vlekken

Ben je een chaotische kok of is morsen een van jouw dagelijkse activiteiten? Let dan goed op. Verwijder vlekken van drank en voedsel met kleurstoffen direct. Koffie, thee, curry en rode wijn laten namelijk lelijke sporen achter.

Ventileer je keuken goed

Ventilatie is de sleutel tot een gezond binnenklimaat, maar ook tot een propere keuken. Tijdens het koken komt er veel hitte, vocht en vet vrij. Dat zal je misschien merken bij de schoonmaak van je bovenste keukenkasten.

Zet steeds je dampkap en eventueel je centrale ventilatie aan tijdens het koken. Verlucht bovendien af en toe de kamer door de ramen te openen. Zo kan de hitte en het vocht niet condenseren en je aanrecht niet beschadigen

Tip: Is je vaatwasser klaar? Wacht nog een kwartiertje met het openen ervan. Zo voorkom je dat er extra hitte en damp vrijkomt. 

5. Schoonmaken met citroen of baking soda

De wondere werking van citroen

Wist je dat citroen een natuurlijk schoonmaakmiddel en vetoplosser is? Je oven, microgolfoven, snijplanken, ramen, spiegels enzovoort krijg je terug proper met de lekkere citrusvrucht. Bovendien haalt het onaangename geurtjes in je koelkast weg. 

Tip: verwarm je oven tot 200 °C en leg er enkele schijfjes citroen in. Na 10 min verdampt het sap van de citroen en weekt het vet los. Veeg nadat je oven is afgekoeld met een vochtige doek je oven helemaal schoon.

Schoonmaken met baking soda

schoonmaken met baking soda

Foto: Good Soul Shop – Unsplash.com

Baking soda is een ander wondermiddeltje. Maak een mix van 50% baking soda en 50% water en gebruik het als scrub om aangekoekte resten te verwijderen. Laat het even intrekken en veeg alle resten weg met een vochtig doekje.

Je kan baking soda ook gebruiken om de voegen tussen de wandtegels schoon te maken en koffie- en theeaanslag te verwijderenOpgelet: gebruik baking soda nooit om je aanrecht, aluminium of marmeren oppervlakken of vloer schoon te maken.

Vind meer (ver)bouwinspiratie in onze blogposts

Wil je meer tips en tricks voor je huis en tuin ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top