Wandverwarming of vloerverwarming?

Wandverwarming en vloerverwarming zijn twee populaire vormen van stralingsverwarming die steeds vaker worden toegepast in woningen. Hoewel beide systemen gebruikmaken van dezelfde principes van warmteoverdracht zijn er enkele belangrijke verschillen tussen wandverwarming en vloerverwarming die jouw beslissing kunnen beïnvloeden.

Wat is vloerverwarming?

Vloerverwarming is een systeem waarbij buizen met warm water onder de vloer zijn geïnstalleerd. Die buizen zijn aangesloten op een centrale verwarmingsketel of een warmtepomp. Het warme water stroomt door de buizen en geeft warmte af aan de vloer, die op zijn beurt de warmte aan de ruimte afgeeft. 

Wat is wandverwarming?

Wandverwarming werkt volgens hetzelfde principe als vloerverwarming, maar in plaats van buizen onder de vloer worden de buizen in de muren geplaatst. 

wandverwarming of vloerverwarming

Foto: Billy Jo Catbagan – Unsplash.com

Het warme water stroomt door die buizen en verwarmt de muren, die op hun beurt de warmte aan de ruimte afgeven. Wandverwarming is vooral geschikt voor ruimtes met grote glaspartijen, omdat het de koude luchtstroom die door de ramen naar binnenkomt kan compenseren.

Wandverwarming of vloerverwarming: voor- en nadelen

Welk systeem het meest geschikt is voor jouw woning hangt af van de architectuur en mogelijkheden van je woning en je persoonlijke voorkeur. Weeg de voor- en nadelen af van de twee verwarmingssystemen.

Voordelen van vloerverwarming

Nadelen van vloerverwarming

wandverwarming of vloerverwarming

Foto: Mitch Moondae – Unsplash.com

Voordelen van wandverwarming

Nadelen van wandverwarming

Meer (ver)bouw- en interieurinspiratie nodig?

Wil je meer tips en tricks voor je huis en tuin ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top