De EPC-labelpremie breidt uit

In 2023 heeft zo’n 38% van alle woningen EPC-label E of F. Wie de nieuwe eigenaar wordt van een energieverslindende woning is sinds januari 2023 verplicht om de woning binnen de 5 jaar energetisch te renoveren. Een karwei dat vaak handenvol geld kost. Om de aankoop van zo’n woning met de nodige renovatiekosten zo aantrekkelijk en realistisch mogelijk te maken voor de gemiddelde Vlaming, bestaan er enkele steunmaatregelen waarop verbouwers kunnen rekenen, zoals de EPC-labelpremie. Die breidde sinds februari 2023 uit. 

EPC-regels verstrengen

Uit onderzoek van VEKA, het Vlaams Energie- & KlimaatAgentschap, blijkt dat op 1 januari 2022 amper 1 op de 4 woningen EPC-label A of B had in Vlaanderen. Dat wil zeggen dat we nog een lange weg af te leggen hebben naar een energiezuinig Vlaanderen. De komende jaren worden dan ook de regels sterk aangescherpt.

Sinds 1 januari 2023 geldt er de renovatieplicht. Wie een woning met label E of F koopt of via erfenis of erfpacht verkrijgt, moet die binnen de 5 jaar renoveren tot een woning die minstens EPC-label D behaalt.

In 2028, 2035 en 2045 worden de regels rond de renovatieplicht voor woningen nog strenger. Vanaf 2028 moet men binnen de 5 jaar een minimum label C behalen. In 2035 is dat label B en vanaf 2045 is dat label A.

Binnenmuur isolatie

Foto: Charles – unsplash.com

Versoepelde voorwaarden voor de EPC-labelpremie

Ben jij vanaf 1 januari 2021 de nieuwe eigenaar van een woning met label E of F of van een appartement met label D, E of F? Dan kom je voortaan in aanmerking voor de EPC-labelpremie van € 2.500 tot € 5.000 voor woningen of van € 2.500 tot € 3.750 voor een appartement of wooneenheid. 

De voorwaarden om de premie aan te vragen zijn versoepeldSinds februari 2023 kom je als nieuwe eigenaar (vanaf 1 januari 2021) steeds in aanmerking voor de EPC-labelpremie. Ook als de vorige eigenaar al het totaalrenovatiebonustraject had opgestart en van één of meerdere bonussen heeft genoten. 

Hoeveel bedraagt de EPC-labelpremie?

Hoe energiezuiniger je je woning of wooneenheid maakt, hoe hoger je premie.

EPC-labelpremie voor woningen

EPC-labelpremie voor appartementen en wooneenheden

Hoe ontvang je de EPC-labelpremie?

Om de EPC-labelpremie te ontvangen, moet je die eerst aanvragen via mijn.fluvius.be. Hou je energieprestatiecertificaat dat niet ouder is dan 2019 bij de hand om het energielabel van je woning (E of F) of wooneenheid (D, E of F) aan te tonen. Dat energielabel geldt als start-EPC en bepaalt de startdatum van je renovatieproject dat binnen de 5 jaar z’n vruchten moet afwerpen. 

Zijn de werken voltooid? Dien dan je nieuwe energieprestatiecertificaat in dat aantoont dat je woning minstens label C of je wooneenheid minstens label B binnen de 5 jaar heeft behaald. De EPC-labelpremie moet je binnen de 12 maanden na het verkrijgen van je nieuwe attest online aanvragen.

Vind meer (ver)bouwnieuws & -tips in onze blogposts

Wil je meer tips en tricks voor je huis en tuin ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top