6 tips om vochtproblemen in huis op te sporen

Hoe gezond is jouw woning? Ondanks goede ventilatie duiken vochtproblemen vaak onverwacht op. Veel voorkomende oorzaken zijn muren die langdurig in contact staan met grondwaterlekkages en opstijgend vocht dat via de kelder of de muren je woning binnendringt. Het vocht kan niet enkel je muren en vloeren aantasten, maar ook je gezondheid. Voorkom daarom schade door je woning af en toe te controleren en vochtproblemen tijdig aan te pakken. 

1. Let op de geur

Heb jij een neus voor vochtproblemen? Vocht gaat vaak gepaard met een muffe geur in huis. Die is meestal te wijten aan schimmelvorming. Vind je de vochtplekken niet of kan je de geur niet plaatsen? Dan is het verstandig om een expert in te schakelen om de bron van het vervelende luchtje op te sporen.

2. Controleer de muren

Hoe langer je te kampen hebt met vocht in huis, hoe groter de zichtbaarheid van het probleem. Verkleuringen op de muur, behangpapier dat loskomt of schimmels. Als je een van die gevolgen opmerkt is het belangrijk om de oorzaak ervan zo snel mogelijk te achterhalen om verdere schade te voorkomen. 

vochtproblemen ramen en deuren

Foto: Toa Heftiba – unsplash.com

3. Controleer de ramen en deuren

Net als (ongewenst) bezoek, komt ook vocht vaak via ramen en deuren binnen. Check of er vochtplekken zitten op de ramen of kozijnen. Als er sprake is van condensvorming, kan dat wijzen op een te hoge luchtvochtigheid in huis. In dat geval is het belangrijk om te zorgen voor goede ventilatie.

4. Check de kelder

vocht in de kelder

De kelder, het walhalla van vochtproblemen! Ondergronds komen de muren in contact met het grondwater. In kelders die niet volledig waterdicht zijn, sijpelt vocht dikwijls binnen als de druk van het grondwater toeneemt. 

Controleer of er vochtplekken zichtbaar zijn en of de luchtvochtigheid in de kelder te hoog is. Heb je water in je kelder of vochtplekken gespot? Lees dan hier hoe je dat probleem oplost.

5. Gebruik een vochtmeter

Een vochtmeter is een handige tool om de luchtvochtigheid in huis te meten. Een luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% wordt als ideaal beschouwd. Als de luchtvochtigheid te hoog is, kan dat leiden tot vochtproblemen en schimmelvorming.

6. Schakel een expert in

Als je vermoedt dat er sprake is van vochtproblemen in huis, aarzel dan niet om een expert in te schakelen. Die kan snel je vermoeden al dan niet bevestigen en je adviseren over de beste oplossing.

Vind meer (ver)bouwnieuws & -tips in onze blogposts

Wil je meer tips en tricks voor je huis en tuin ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top