Tuinieren en zaaien in maart

Maart is een van de beste maanden om in de tuin te werken, omdat de temperatuur stijgt en de dagen langer worden. Het is de ideale maand om je tuin op te ruimen, voorbereidingen te treffen voor het groeiseizoen, je planten te verzorgen die al in de tuin staan en enkele groenten en bloemen te zaaien. Ontdek hier hoe je in maart de handen uit de mouwen steekt in je tuin.

Maak je tuin schoon

De lenteschoonmaak in je tuin kan starten! Ruim op wat er in de winter is blijven liggen. Verwijder alle dode bladeren, takken en andere resten van planten die tijdens de winter zijn gestorven. Door je tuin schoon te maken, creëer je een nette basis voor nieuwe groei.

Begin met zaaien

Voel je de lentekriebels? Na de winter leeft je tuin langzaamaan opnieuw op. De zon schijnt langer en krachtiger en geeft ons zin om aan de slag te gaan en nieuw leven te creëren in de natuur. Wat is er beter dan verse groenten op je bord te toveren?

Bescherm vorstgevoelige planten

Maartse buien, aprilse grillen … onze weergoden zijn soms onvoorspelbaar. Wees voornamelijk op je hoede voor vorst, want die kan tropische, subtropische en mediterrane planten, groenten, kruiden en bloemen beschadigen. Denk aan tomaten en basilicum. Zaai ze daarom voor in een serre of in een zaaibakje in huis.

voorzaaien in maart

Foto: Zoe Schaeffer – unsplash

Deze groenten mag je zaaien in maart

Sommige groenten zoals veldslaerwtenspinazie en radijsjes kunnen wel tegen vorst en kan je in maart al in de volle grond zaaien. Heb je liever een mooie ruiker op je tafel? Dan zijn maart en april de ideale maanden om zaden voor zomerbloemen zoals ridderspoor en cosmea te zaaien.

Heb je zin om een eigen moestuin te beginnen? Ontdek hier hoe je die in 5 stappen maakt.

Bereid de grond voor

Om je planten goed te laten groeien, moet je de grond voorbereiden. Verwijder alle onkruid en maak de aarde los met een tuinvork als de grond niet bevroren is. Voeg compost of organische mest toe om de grond te verrijken. Warm de grond eventueel op door hem af te dekken met een plastic doek. 

Verzorg je bestaande planten en gazon

Verlies de oudere bomen, struiken en planten niet uit het oog. Hoe sterk ze ook zijn, de oudere garde van je tuin heeft ook verzorging nodig. Snoei alle dode of beschadigde takken en verwijder dode bladeren en bloemen van je oude planten om nieuwe groei te bevorderen. Geef ze de nodige voedingsstoffen door organische meststoffen of compost toe te voegen. Tot slot heeft ook je gazon aandacht nodig. Hou je gazon gezond met onze tips.

Vind meer (ver)bouwnieuws & -tips in onze blogposts

Wil je meer tips en tricks voor je huis en tuin ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top