Een oase van rust in het hartje van een bruisende stad. Wij vonden de speld in een hooiberg in het voormalige Alexianenklooster in de Oude Houtlei in Gent. Broeders zal je niet er niet meer vinden, maar de rust van weleer heerst nog steeds in deze ‘herbestemde’ site. Wij keken binnen in een ruime duplex op deze unieke locatie in Gent.
- Waar: Oude Houtlei, Gent
- Gebouw: Voormalig klooster en college
- Oppervlakte: 100 m²
- Woning: Gerenoveerde duplex
- Bouwjaar: 14e eeuw
- Laatste renovatie: 2013
- Bewoners: Jong gezin
Oud Alexianenklooster
Authenticiteit en duurzaamheid
Op een steenworp van de 3 torens van Gent vind je de duplex die deel uitmaakt van het oude Alexianenklooster, later het Sint-Amanduscollege. De site gaat terug tot de 14de eeuw en werd in 2013 voor het laatst grondig gerenoveerd met kwaliteitsmaterialen en respect voor de authenticiteit en duurzaamheid.
Foto: uitzicht op de groene private binnenkoer
Rust en privacy in het stadscentrum
De muren van de site zijn omgeven door talrijke hippe eet- en drinkgelegenheden, boetiekjes, supermarkten, scholen, musea, bus- en tramhaltes, en natuurlijk de mooiste bezienswaardigheden van de stad met een rijke geschiedenis. Met een Mobiscore van 9,7 op 10 bereik je dus in geen tijd de belangrijkste voorzieningen en heb je zo een kleinere impact op het milieu.
Maar hoe bewaar je precies de privacy en rust in het hartje van een levendige stad als Gent? Daaraan draagt de behouden structuur van het Sint-Amanduscollege haar steentje bij. Het voormalige schoolplein werd bij de renovatie in 2013 omgetoverd tot een groen privaat binnenplein met overdekte fietsenstalling die gedeeld wordt met andere bewoners op de site. Enkele historische elementen zoals het Mariabeeld in de gevel en oude schoolklok werden behouden. De huidige inwoners beschrijven het als een klein dorpje in een drukke stad waar rust, schoonheid en veiligheid centraal staan. Naast het volledige omringde binnenplein zorgt ook het hek aan de straatkant voor meer privacy.
Foto: eetkamer op de 1e verdieping
Foto: tweede balkon op de 2de verdieping
Inrichting met knipoog naar het verleden
De duplex bevindt zich op de 2de verdieping van het voormalige college. Ook binnen zijn er historische elementen terug te vinden, zoals de puntramen en de houten balken in de slaapkamer. Een jong Gents koppel kocht de cascowoning in 2013 als eerste woning en deelde de 100 m² bewoonbare oppervlakte zeer efficiënt in. Voor de inrichting kozen ze voor kwalitatieve en duurzame materialen. Die vulden ze verder aan met schatten die ze vonden op zolders, rommelmarkten en tweedehandswinkels. Zo zijn de oude schoolstoelen aan de eettafel een knipoog naar het verleden van het pand.
"In dit pand hebben alle muurkleuren een doel of betekenis. Zo is er zelfs één beschermd."
Foto’s: living met eetruimte, keuken en balkon op de 1e verdieping
Eerste verdiep van de duplex
Iedere vierkante meter wordt optimaal benut. Op de eerste verdieping van de duplex bevindt zich een hal met vestiaire die uitkomt op een ruime woonkamer. De living vormt samen met de eetkamer een grote lichtrijke ruimte. De grote ramen voor- en achteraan zorgen voor veel natuurlijk licht en geven uit op een terras met plaats voor een tuinset en compacte moestuinbak. Naast de grote woonkamer vind je de volledig uitgeruste keuken, berging en een apart toilet. Dat laatste is volgens de eigenaars een must have als je vaak gasten ontvangt.
Ook over de muurkleur werd goed nagedacht. Wit heerst in deze duplex, maar hier en daar springt de houtkleur van de deurlijsten of een accentkleur in het oog. Wit vergroot de ruimte. Het tegengestelde effect creëer je door de muur tegenover het raam een donkerdere kleur te geven. In de keuken werd die muur in het donkerblauw geschilderd om het knusser te maken. De achtergevel van de duplex kreeg verplicht een ossenbloedrode kleur. Dit rode pigment wordt namelijk vaak toegepast op beschermde historische panden.
Tweede verdiep van de duplex
Via de houten trap in de living ga je naar de tweede verdieping van de duplex. Daar vind je nog meer modern comfort in het karaktervolle pand. Het massief eiken parket straalt niet enkel kwaliteit uit, maar zorgt ook voor extra akoestische isolatie. Ook in de badkamer vind je een gelijkaardige vloer. Het jonge koppel koos hier bewust voor een passende keramische tegelvloer met dezelfde look en feeling van de parketvloer. Het enige verschil is dat het volledig vochtbestendig is.
Foto’s: kinderkamer, overloop, dressing, slaapkamer op het 2de.
"Iedere verticale kubieke meter wordt optimaal benut "
De 2de verdieping is zeer slim ingedeeld, met oog voor licht en comfort. De dressing van 7 m² met extra bergruimte onder de nok, kijkt uit op een tweede zonnig terras. Via de overloop ga je van de badkamer en kinderkamer naar een ruime en lichtrijke slaapkamer. De donkerblauwe accentmuur geeft een extra dimensie aan de kamer. En ook met het houten balkplafond dat de hanglampen draagt, werd creatief omgesprongen.
Ben je fan van herbestemmingen? Neem dan zeker een kijkje naar de winnaars van de bis-architectuurwedstrijd via deze link en laat je inspireren door andere architecturale pareltjes.
Vind meer inspiratie in onze blogposts
Wil je meer wooninspiratie? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol tip, tricks en nieuwtjes uit de (ver)bouw- en interieursector.