Kleuradvies voor je woonkamer

Niets is zo leuk als je eigen woning inrichten. Met de juiste meubels, materialen en kleuren maak je van een kale ruimte jouw vertrouwde stek. Super leuk, maar al snel bots je op hét luxe probleem: er zijn veel mogelijkheden. Te veel! Waar begin je? Laten we starten bij de juiste kleuren.

Stel je kleurenpalet samen

Of je nu een winter- of zomertype bent? Dat maakt voor jouw interieur niet uit. Hou bij de samenstelling van jouw kleurenpalet vooral rekening met de sfeer die jij wilt creëren en welk effect dit heeft op jouw ruimtelijk gevoel en humeur. Vergeet je bij het zien van vrolijke kleuren instant al jouw zorgen? Of ben jij bij het neerploffen in je zetel net op zoek naar rust?

Ruimtelijk gevoel

De ligging van jouw woonkamer heeft een grote invloed op jouw ruimtelijk gevoel. Een woning die zuidelijk georiënteerd is en veel of grote ramen heeft zal groter ogen dan een donkere noordelijk georiënteerde woonkamer. 

Gelukkig kan jouw kleurenpalet de helderheid van jouw living terug in balans brengen. Wil je de kamer groter laten lijken? Geef je muren dan een koele of lichte tint en plaats spiegels recht tegenover je deur of raam.

Als je je woonkamer net knusser wilt maken, kies je best voor een warme of donkere tint 

Foto: Nathan Oakley – unsplash

Passieve of actieve ruimte

Ook de functie van de kamer bepaalt de kleurtinten. Zo maken we het onderscheid tussen actieve en passieve ruimtes. Het schoolvoorbeeld van een actieve ruimte is je keuken. Je eet, kookt, werkt of speelt erin. De badkamer daarentegen is een perfect voorbeeld van een passieve ruimte. Naast een douche, bad en/of toilet valt er niet veel te beleven. 

kleuradvies woonkamer inrichten

Foto: Spacejoy – unsplash

Je woonkamer schommelt ertussenin. Warme kleuren, zoals rood, geel of oranje, geven een levendige, knusse en dynamische indruk. Koude kleuren, zoals blauw, groen of paars, daarentegen scheppen een rustige en ontspannen sfeer. Alles hangt dus af van de activiteiten die zich in jouw living afspelen. 

Kies de perfecte kleuren voor jouw woonkamer met ons stappenplan.

De laatste kleurentrends

De afgelopen jaren zagen we vooral neutrale kleuren in onze interieuren verschijnen. Wit en grijze tinten, vaak gecombineerd met zwart en goud, geven een cleane look. Qua inrichten kan je er alle kanten mee op. Zo kan je door slechts enkele (kleurrijke) accessoires in te ruilen je interieur ‘vernieuwen’. Ook in 2021 is grijs, met name de betonlook, nog steeds in. 

Dé kleur van 2021

‘Back to nature’ is het uitverkoren thema van 2021 wat kleuren betreft. Brave Ground werd door kleur- en topdesignspecialisten tot de kleur van het jaar verkozen. Natuurlijke en aardse tinten passen perfect bij de stemming van het moment. Sinds maart 2020 zijn we steeds meer op zoek naar rust en balans, en die vinden we voornamelijk terug in de natuur. En wie weet binnenkort ook bij je thuis.

Donkerblauw

Ook donkerblauw behoort tot de top 3 kleurentrends. Deze krachtige kleur laat je creatieve motor op volle toeren draaien. Combineer het met rustige en natuurlijke kleuren of ga voor een levendig interieur met complementaire kleuren zoals geel, oker of oranje. 

Pastelkleuren

Tot slot zijn de pastelkleuren uit het midden van de 20e eeuw terug van weggeweest. Maar deze keer met een nieuwe, 21e-eeuwse toets. Zachte pastelkleuren komen in een hedendaags interieur helemaal tot hun recht met hun felle tegenstander in de buurt. Wat denk je van een lila muur en een knalpaarse vaas?

Blijf op de hoogte van de laatste trends via onze maandelijkse nieuwsbrief. Schrijf je nu in.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top