5 financiële tegemoetkomingen als je renoveert in 2021

Staat er in 2021 een totaalrenovatie, sloop en heropbouw of een andere renovatie op het programma? Dan kan jij waarschijnlijk genieten van een financieel duwtje in de rug. Wij hebben voor jou de algemene renovatiepremies van 2021 opgelijst.

1. EPC-premie

Voor wie is de EPC-premie?

Deze premie is bedoeld voor iedereen die vanaf 2021 binnen de komende 5 jaar een energetische renovatie zal uitvoeren. Het is niet cumuleerbaar met de totaalrenovatiebonus.

Hoe ontvang ik de EPC-premie?

Voordat je een werkoutfit aantrekt of contact opneemt met een regionale aannemer, heb jij het energieprestatiecertificaat, ook wel bekend als EPC, van jouw woning of wooneenheid nodig. Opgelet, dit certificaat mag niet ouder zijn dan 2019. Heb je jouw exemplaar in bezit, dan kan je direct een aanvraag voor je EPC-premie indienen bij jouw netbeheerder. 

Verbeter je binnen de 5 jaar de energieprestatie? Vraag dan na jouw renovatiewerken een nieuw EPC aan. Op basis van het verschil wordt jouw premie berekend. Voor een woning mag je een premie van min. € 2500 en max. € 5000 verwachten. Voor een wooneenheid of appartement ligt deze premie tussen € 2500 en € 3750. Voor beschermde afnemers ligt deze premie iets hoger.

2. Renovatiepremie

Voor wie is de renovatiepremie?

Je kan ook een overkoepelende premie aanvragen om jouw renovatiewerken te financieren. Vraag jouw premie aan als je een bestaande woning of een afgesplitst deel van je woning wilt renoveren. Ook als je plannen hebt om een schuur, oude fabriek, school of ander gebouw te renoveren (herbestemming). 

Je hebt pas recht op deze premie als je aan enkele voorwaarden voldoet. De woning moet ouder zijn dan 30 jaar en zich in Vlaanderen bevinden. Daarnaast mag jouw (gezamenlijk) inkomen niet het maximum bedrag overschrijden. Deze inkomensgrens wordt ieder jaar bepaald en kan je vinden op de website van Wonen Vlaanderen. Tot slot mag je geen andere woning bezitten.

renovatie woning

Foto: Kai Pilger – Unsplash

Hoe ontvang ik de renovatiepremie?

Kopieer alle originele facturen van aangekochte materialen en uitgevoerde werken. Op basis van deze facturen wordt jouw renovatiepremie berekend. Opgelet, deze facturen mogen maximum 2 jaar oud zijn op het moment van jouw aanvraag.

3. Verlaagd btw-tarief bij sloop en heropbouw

Met een verlaagd btw-tarief van 6% i.p.v. 21% stimuleert de federale regering de bouw van energiezuinige woningen in België. 

Ook om van deze premie te kunnen genieten moet je aan enkele voorwaarden voldoen.

Wanneer heb ik recht op het verlaagde btw-tarief

Ten eerste mag je geen andere woning bezitten, tenzij je momenteel in een eigen woning woont die je voor 31 december 2022 verkoopt. Ten tweede mag de totale bewoonbare oppervlakte van je nieuwbouwwoning ‘slechts’ maximum 200 m² bedragen. Groot genoeg dus om een comfortabele én energiezuinige woning te bouwen.

renovatiepremies

Foto: Brina Blum – Unsplash

4. Verlaagd verkooprecht bij een IER

Wat is verkooprecht?

Verkooprecht is de registratiebelasting die je betaalt bij de aankoop van een woning, appartement of bouwgrond. Het verlaagde verkooprecht bij een Ingrijpende Energetische Renovatie bedraagt 5%.

Wanneer heb ik recht op verlaagd verkooprecht?

Wanneer je een IER (Ingrijpende Energetische Renovatie) binnen de 5 jaar na aankoop van je woning uitvoert, heb je recht op een verlaagd verkooprecht van 5% als je aan volgende voorwaarden voldoet. De woning die je renoveert moet ten eerste je enige en eigen woning zijn. Ten tweede moeten de opwekkers, met name de installatie voor verwarming, koeling of warm water volledig vervangen worden. Tot slot moet minstens 75% van de buitengrenzen (buitenmuren, vensters, dak en buitendeuren) geïsoleerd en/of vernieuwd worden. 

5. Energiepremies van de netbeheerder

Wil je het stapje voor stapje aanpakken? Dan kan jij in 2021 ook genieten van een financiële tegemoetkoming dankzij je netbeheerder Fluvius. Doe je een beroep op een aannemer voor dak-, muur-, vloerisolatie of isolerende beglazing? Of gebruik je energiezuinige technieken in je oude of nieuwbouwwoning? Vraag dan jouw premie aan.

Wil jij op de hoogte blijven van de nieuwste premies? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand nieuwtjes en tal van inspiratie in je mailbox.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top