Jouw naadloze gids voor gietvloeren

Fans van naadloze vloeren, herenigt u! Want met een gietvloer maak je zonder teveel poeha een strakke vloer met minimalistisch design. Benieuwd welke opties je hebt voor jouw gietvloer?

Soorten gietvloeren

Epoxy gietvloer

Een epoxy gietvloer is een ontzettend sterke en slijtvaste gietvloer op basis van epoxy, een kunststof materiaal dat uithardt nadat het gegoten wordt. Door zijn sterkte en duurzaamheid worden epoxy gietvloeren vooral gebruikt in industriële omgevingen. Ze zijn daarnaast ook gemakkelijk om te reinigen, waterdicht en verkrijgbaar in een glanzende en matte afwerkingDe keerzijde is dan weer dat epoxy gietvloeren kunnen verkleuren onder invloed van de zon. Epoxy is ook niet elastisch, waardoor er scheurtjes kunnen ontstaan als de ondervloer zich nog moet zetten of enigszins beweegt. Bijgevolg is een epoxy gietvloer ook niet compatibel met vloerverwarming door het risico op scheurvorming.

Prijs: € 70 – € 100/m²

Gele gietvloer
Bron: Unsplash - Creatopy

Polyurethaan gietvloer

Een tweede type kunststoffen gietvloer is de polyurethaan (PU) gietvloer. Dat type vloer is zachter dan een epoxy gietvloer en voelt dus ook prettiger om op te lopen. Geen toeval dat een PU-gietvloer dan ook vooral bedoeld is in privéwoningen. Door zijn elastischere eigenschappen is een PU-gietvloer minder onderhevig aan scheurtjes waardoor ze combineerbaar is met vloerverwarming. Daarnaast is een PU-gietvloer waterdicht, makkelijk te reinigen en verkrijgbaar in een resem aan kleuren met een matte of hoogglanzende afwerking.

Prijs: € 80 – €120/m²

Cementgebonden gietvloer
Bron: Ksenia Chernaya - Pexels

Cementgebonden vloer

Ben je nog aan het twijfelen tussen een betonnen vloer én een gietvloer? Dan combineer je ze toch gewoon! Een cementgebonden gietvloer is samengesteld uit cement, een bindmiddel en chemische toeslagstoffen. Voornamelijk wordt die vloer gezien als een egalisatievloer, maar ze kan ook afgewerkt worden met een transparante, beschermende epoxylaag. Ondanks de beschermende laag is een cementgebonden gietvloer niet 100% waterdicht en dus niet geschikt voor vochtige ruimtes.

Prijs: € 75 – € 120/m²

Troffelvloer

Een troffelvloer, ook wel mortelvloer genoemd, bestaat uit een mengeling van fijn zand (zoals kwarts- of grindkorrels) en epoxy of PU-hars. Een troffelvloer wordt afgewerkt in verschillende lagen, waarbij de laatste laag zorgt voor een vocht- en vuilwerende bescherming. Troffelvloeren zijn uiterst geschikt om te combineren met vloerverwarming, want door zijn open structuur kan de warmte snel opstijgen.

Prijs: € 60 – € 80/m²

Soorten gietvloeren

Vloerverwarming

Het is al meerdere keren vermeld hierboven: vloerwarming in combinatie met gietvloeren is zeker een aanrader. Let enkel op dat je de vloerverwarming niet combineert met een epoxy gietvloer om scheurtjes te vermijden. 

Kleuren

Gietvloeren zijn beschikbaar in ontzettend veel kleuren. Hou er wel rekening mee dat een gietvloer heel lang meegaat en je dus ook lang vast zit aan die kleur. Ben je niet zo zeker over je kleurgebruik? Kies dan een neutrale kleur en speel met verf op de muren of meubels. 

Anti-sliplaag

Sommige gietvloeren kunnen wat glad zijn als je er met je sokken over loopt. Daarom kan je een extra anti-sliplaag voorzien op de gietvloer om ze wat stroever te maken. 

Meer interieur- en (ver)bouwinspiratie op onze blog

Wil je meer tips, trends en nieuws ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top