Hoe kan ik een vloer egaliseren?

Oeps, je stoot je glas om en het drankje stroomt naar de andere kant van de ruimte. Heel spijtig van je drankje, maar je hebt zojuist een ontdekking gedaan: je vloer is niet egaal! Is dit erg? Neen, maar de stabiliteit en stevigheid van je ondergrond kan een invloed hebben op het resultaat en de levensduur van je vloerbekleding. Als je op het punt staat om nieuwe vloerbedekking te leggen, is dit de uitgelezen kans om je vloer waterpas te maken. 

Zowel een betonnen vloer, tegelvloer als een houten vloer kan je egaliseren. Voor deze verschillende vloeren ga je voor het grootste deel op dezelfde manier te werk. Opgelet, vergeet niet om je materiaal aan te passen aan de ondergrond.

Stap 1: Bereid je vloer voor

Voordat je kan beginnen, moet de ondergrond proper en vetvrij zijn. Werk eerst de lijmresten en loszittende deeltjes weg met bijvoorbeeld een schuurmachine. Maak de kamer helemaal stofvrij door grondig te vegen en te stofzuigen.

Een te egaliseren vloer opmeten met een vouwmeter

Foto: Skitterphoto – Unsplash

Stap 2: Meet de vloer op

Ben je hiermee klaar? Dan is het tijd om te meten. Neem een grote lat of balk en een vouwmeter en zoek de lagere delen van de vloer. Door één, twee of drie meterblaadjes van je vouwmeter onder de lat te leggen, kan jij het hoogteverschil meten. Een meterblad staat gelijk aan 3 mm. Aan de hand van de hoogteverschil kan je bepalen welke egalisatiemortel geschikt is voor jouw vloer. 

Stap 3: Breng de primer aan

Breng een primer aan zodat alle lagen (ondergrond, egalisatielaag en vloerbedekking) goed hechten. Bovendien zal deze primer de ondergrond verstevigen en ervoor zorgen dat het vocht van het egalisatiemiddel minder snel opgenomen wordt door de ondergrond. Hierdoor zal je iets meer tijd hebben om het egalisatiemiddel te bevestigen.

houten vloer schuren

Foto: La Miko – Pexels

Breng de primer eerst met een borstel aan de zijkanten van de kamer aan en neem nadien een roller om de overige oppervlakte op te vullen met primer. 

Stap 4: Oneffenheden in de vloer egaliseren

Zijn er barsten in de vloer, dan kan je die opvullen met snelcement. 

Stap 5: Plak de randen af

Als de primer droog is, ben je klaar om het egalisatiemiddel aan te brengen. Voordat je hieraan begint, neem je best eerst je voorzorgen. Je wil namelijk niet dat het egalisatiemiddel op je ramen of deuren komt. Plak daarom de kozijnen en deurstijlen af met tape.

Stap 6: Neem alle benodigdheden voor de egalisatie

Dit zijn de benodigdheden:

  • Egalisatiemortel. Kies het soort egalisatiemiddel en de hoeveelheid op basis van de ondergrond, het hoogteverschil, de toepassing en de grootte van de kamer.
  • Metserskuip
  • Boormachine met menger
  • Lijmkam of pleisterspaan
  • Prikrol

Stap 7: De vloer egaliseren

Lees de verpakking aandachtig en breng de juiste hoeveelheid water in de mesterskuip. Voeg vervolgens de egalisatiemortel toe en mixen maar! Pas als alle klonters verdwenen zijn, kan je het mengsel gelijkmatig uitgieten over de vloer. Doe dit strook voor strook. Let op dat je jezelf niet insluit, want je mag niet op het natte mengsel lopen. Verspreid met je lijmkam het egalisatiemiddel over de volledige vloer en rol er nadien over met een prikrol om de luchtbellen te verwijderen.
 

Stap 8: Controleer de geëgaliseerde vloer

Ga net zoals bij stap 2 te werk en controleer of de ondergrond nog steeds niet helemaal egaal is. Heb je een plekje gevonden? Neem een stift en duid het met een cirkel aan. Giet het mengsel in het middelpunt en verspreid het over de hele cirkel. Dit doe je tot je vloer volledig egaal is.

Wil je liever een vakman inschakelen? Die vind je op bis! Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en neem een kijkje in de exposantenlijst

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top