Chapewerken: alles wat je moet weten

Een tegelvloer of visgraatvloer op het oog? Eerste dingen eerst: een chape leggen. Deze dek- of ondervloer zal de stevige ondergrond vormen voor je vloerbedekking. Wat zijn de opties en hoeveel tijd heeft het nodig om te drogen? Wij beantwoorden de meest prangende vragen.

Wel of geen chape leggen?

Ga bij de renovatie van een oude woning eerst na wat er onder de oude vloer ligt. In oudere huizen kan je een vloer aantreffen die direct op een ondergrond van zavel of zand is geplaatst. Hoewel deze ondergrond heel egaal en stabiel kan zijn, raden we je sterk aan om de oude vloer uit te breken en een chape te leggen. Dit om mogelijke vochtproblemen in de toekomst te voorkomen. 

Kan ik een nieuwe vloer op een oude leggen?

In een oudere woning heb je verschillende keuzemogelijkheden. Op een egale vloer met chape kan je meestal zonder afbraakwerken een nieuwe vloer op je oude vloer leggen. Parket, laminaat of tegels op een oude tegelvloer of houten vloer plaatsen is vaak geen probleem. 

Je hoeft pas je oude vloer uit te breken als er geen chape is, de ondergrond niet stevig en waterpas is of als je extra vloerisolatie of -verwarming wil installeren.

Kan ik een oude dekvloer egaliseren?

Voordat je nieuwe vloerbedekking plaatst moet de ondergrond waterpas zijn. Is deze niet egaal, dan kan je die behandelen met egalisatiemiddel.

houten vloer schuren

Foto door La Miko via Pexels

Welke soorten dekvloeren bestaan er?

Er bestaan drie soorten chape: de traditionele cementgebonden, de sneldrogende en de anhydrietchape. 

1. Traditionele cementgebonden chape

Deze chape bestaat uit cement, zand en water en heeft 3 varianten: de hechtende, niet-hechtende en zwevende dekvloer.

  1. Als de betonnen draagvloer niet poreus is en er weinig kans is op opstijgend vocht en scheuren, dan is een hechtende chape de beste optie.
  2. Is er wel kans op opstijgend vocht of scheuren, dan kies je het best voor een niet-hechtende dekvloer. Tussen de draagvloer en chape wordt dan een waterkerende of pvc-folie bevestigd.
  3. Bij vloerisolatie, voor zowel akoestische of thermische isolatie, wordt dan weer een zwevende dekvloer gelegd. 
2. Sneldrogende chape

Om het droogproces te versneller kan er aan het mengsel van de traditionele cementgebonden chape een droogversneller toegevoegd worden. 

3. Anhydrietchape

In tegenstelling tot de traditionele cementgebonden chape, zal deze chape geen cement maar gips bevatten. Gips, anhydriet (calciumsulfaat), zand en water worden vermengd tot een vloeibaar mengsel. Deze chape is gemakkelijker te gieten en is dus ideaal voor een grotere oppervlakte.

Wat is de droogtijd van een chape?

De droogtijd van de chape hangt af van de soort chape en de dikte. Bij traditionele chape mag je rekenen op een droogtijd van ongeveer een kleine maand voordat je erop mag lopen. Op 10 dagen kan een dikte van 1 cm drogen. Als de chape dikker is dan 8 cm, dan droogt het nog iets trager.
 
Loopt je huurcontract af en moet je snel verhuizen? Of heb je een strakke planning voor de afwerking van je woning? Dan kies je het best voor een sneldrogende chape.  
chape onder visgraatvloer

Foto: Ksenia Chernaya – pexels

Werkt een chape isolerend?

Wil jij geen contactgeluiden van de verdieping boven je horen, dan is vloerisolatie de meest voor de hand liggende oplossing. Tussen het beton en de chape kan je een isolerende deklaag leggen die trillingen absorbeert. 
 

Naast vloerisolatie bestaat ook isolatiechape. Deze chape weegt minder dan de traditionele cementgebonden chape en isoleert zowel thermisch als akoestisch. 

Een andere optie om storende contactgeluiden in je woning te verminderen, is de akoestische mat. Deze leg je niet als decoratie op je vloerbedekking, maar eronder. 

Wil je meer informatie over hoe je je woning kan bouwen, verbouwen of inrichten ontvangen? Wil jij bovendien de juiste vakman vinden om deze werken uit te voeren? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en neem een kijkje in de exposantenlijst van bis.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top