Hoe kan je behang verwijderen?

Vormt jouw huis het perfecte decor voor een aflevering van ‘Groeten uit …’? De kans is groot dat het eerder oubollige bloemetjesmotief aan de muren er iets mee te maken heeft. Krijg je intussen knallende hoofdpijn van jouw ouderwetse muren? Dringend tijd om dat behang te verwijderen! Met onze tips is deze klus zo geklaard en kan je zo aan de slag met een schone muur.

Welk soort behang hangt er aan je muren?

Bestudeer het ouderwetse laagje aan je muur. Is het vinyl-, glasvezel- of papierbehang? Weet jij bovendien wat er onder het behang zit? Is het behang direct aan de muur bevestigd of zit er nog een laag bouwbehang onder?

Vanaf het moment dat je deze informatie hebt, kan jij aan de slag. Of wacht! Vraag je eerst af of je het behang überhaupt wel moet verwijderen. Ook bezetten, plakken of overschilderen is een piste die jij kan bewandelen. 

Bereid je goed voor

Zet alle stoelen, kasten en andere meubels aan de kant, want bij deze klus moet je gemakkelijk alle hoeken van de kamer kunnen bereiken. Behang verwijderen is niet bepaald het properste karwei. Er komt veel water, gescheurd papier en plakrestanten bij kijken. Bedek daarom je vloer met een afdekzuil.

Zijn er stopcontacten en lichtschakelaars aan de muur? Sluit dan de stroom in deze kamer af voordat je ze er voorzichtig verwijdert. Plak ze daarna zorgvuldig af.

behang om te verwijderen

Foto: Orolova Maria – unsplash

Behang verwijderen met een stoomapparaat

Behang kan je op verschillende manieren verwijderen. Grote oppervlakken verwijder je het best met een stoomapparaat. Dit apparaat kan je voor een zacht prijsje huren bij een verhuurbedrijf van allerlei bouw- en renovatiemateriaal of kopen bij een doe-het-zelf zaak in je buurt. 

De stomer werkt enkel met warm water. Als je ondergrond bestaat uit gipsplaten dan raden we je sterk af om een stoomapparaat te gebruiken. Je loopt namelijk het risico dat de platen te veel water opnemen. De handmatige aanpak is dan de veiligste weg om van dat laagje af te geraken zonder je muur te beschadigen.

Hoe ga je nu precies aan de slag met een stroomapparaat? Haal stroom via een haspel of verlengkabel uit een andere kamer en sluit je toestel erop aan. Hou je apparaat 30 seconden tegen het behangpapier. Nadien kan je het oude behangpapier gemakkelijk met een plamuurmes verwijderen. 

Hangt er vochtwerend vinylbehang aan de muur? Dan zal je het vast al opgemerkt hebben, want dit soort behang is een stuk moeilijker te verwijderen. Prik daarom eerst met een prikroller kleine gaatjes in het behang, Nadien zal je zien dat het stomen of weken veel vlotter gaat.

Glasvezelbehang verwijderen of overschilderen?

Glasvezelbehang is een geval apart. Deze erg stevige en vochtbestendige behangsoort wordt vaak gebruikt om oneffenheden of vlekken op de muur te verbergen. Deze laag is erg moeilijk te verwijderen, maar gelukkig niet onmogelijk. Net zoals bij het verwijderen van vinylbehang prik je het best kleine gaatjes in het papier met een behangperforator of prikroller. Na het stomen kan je de resterende stukken met schuurpapier, een lijmkrabber en warm water aanpakken. 

behangpapier om te verwijderen

Foto: Annie Spratt – unsplash

Zie jij het niet zitten om aan deze intensieve klus te beginnen en is het glasvezelbehang nog in uitstekende staat? Dan kan je kiezen om het behang te overschilderen, plakken of bezetten. 

Hoe het behang afweken?

Kies je er toch voor om met een schone lei te beginnen en geen stoommachine te gebruiken? Neem dan een emmer, warm water, een vod, pons of blokborstel. Meer heb je niet nodig om je behang te verwijderen. Maak je spons of borstel nat en bevochtig het oude behang door er enkele malen over te vegen. Laat het warme water minstens 10 minuten intrekken en je zal zien dat het gemakkelijker loskomt. Nog een kleine tip: trek het behang steeds van boven naar onder af. 

Behangpapier verwijderen met cola

Lijkt de klus nog uren te duren? Geen paniek, want dan kan je de ‘grove middelen’ inzetten. Je hoeft het niet ver te zoeken. Trek je frigo of de kast in je washok open en je vindt er vast middeltjes, zoals cola en wasverzachter, die het tempo waarop het werkje geklaard kan worden kunnen versnellen. 

Giet cola in een plantenspuit of andere spuitbus en spuit het over het behang. Even laten intrekken en daarna zal het oude behangpapier loskomen. 

Behang verwijderen met wasverzachter

Ook met wasverzachter kan je makkelijk behang verwijderen. Maak een cocktail van warm water en wasverzachter (verhouding: 50/50) en spuit het met een spuitbus over het behang. Even inweken, et voilà, het behangpapier komt los. 

Tip: Moet je nog een meterslange muur afwerken? Vul een verfbakje met de cocktail. Pak je verfroller en rol de mix over het behangpapier.

Wil je meer tips voor een vlottere verbouwing of bouw van je woning? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang de handigste tips en nieuwtjes.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top