Hoe kan je behang verwijderen?

Lijkt de tijd sinds de 20ste eeuw te zijn stil gestaan bij je thuis? Dan kan het zijn dat het behangpapier met bloemenmotief er voor iets tussen zit. Toe aan iets nieuws? Begin dan met een schone lei, of beter gezegd een schone muur, en verwijder het behang. Kijk niet tegen op deze vervelende karwei, want met deze tips en lifehacks is de klus zo geklaard.

Welk soort behang hangt er aan je muren?

Welk behang er aan je muur hangt is altijd handig om te weten. Is het vinyl-, glasvezel- of papierbehang? Weet jij bovendien wat er onder het behang zit? Is het behang direct aan de muur bevestigd of zit er nog een laag bouwbehang onder?

Deze informatie bepaalt welke stappen je moet ondernemen om het behang te verwijderen. Bovendien kan je je afvragen of je het überhaupt wel moet aftrekken. Ook bezetten, plakken of overschilderen is een piste die jij kan bewandelen. 

Bereid je goed voor

Zet alle stoelen, kasten, zetels en andere meubels aan de kant, want bij deze klus moet je gemakkelijk alle hoeken van de muur kunnen bereiken. Behang verwijderen is niet bepaald het properste karwei. Er komt veel water, gescheurd papier en plakrestanten bij kijken. Bedek daarom je vloer met een afdekzuil.

Zijn er stopcontacten en lichtschakelaars aan de muur? Sluit dan de stroom in deze kamer af voordat je ze er voorzichtig verwijdert. Plak ze daarna goed af.

behang om te verwijderen

Foto: Orolova Maria – unsplash

Behang verwijderen met een stoomapparaat

Je kan op verschillende manieren behang verwijderen. Behang op grote oppervlakken verwijder je het best met een stoomapparaat. Dit apparaat kan je voor een zacht prijsje huren bij een verhuurbedrijf van allerlei bouw- en renovatiemateriaal of kopen bij een doe-het-zelf zaak in je buurt. De stomer werkt enkel met warm water. Let op als je ondergrond bestaat uit gipsplaten. Gipsplaten nemen veel vocht op. Daarom is het sterk afgeraden om hierbij een stoomapparaat te gebruiken. 

Haal vervolgens stroom via een haspel of verlengkabel uit een andere kamer en sluit je stoomapparaat erop aan. Hou je apparaat 30 seconden tegen het behangpapier. Daarna kan je gemakkelijk met een plamuurmes het oude behangpapier verwijderen. 

Hangt er vochtwerend vinylbehang aan de muur? Dit soort behang is een stuk moeilijker te verwijderen. Prik daarom voordat je start met stomen of weken met een prikroller kleine gaatjes in het behang, 

Glasvezelbehang verwijderen of overschilderen?

Glasvezelbehang is erg stevig en vochtbestendig behang dat vaak gebruikt wordt om oneffenheden of vlekken op de muur te verbergen. Dit soort behang is erg moeilijk te verwijderen, maar gelukkig niet onmogelijk. Net zoals bij het verwijderen van vinylbehang prik je het best kleine gaatjes in het papier met een behangperforator of prikroller. Na het stomen kan je de resterende stukken met schuurpapier, een lijmkrabber en warm water aanpakken. 

behangpapier om te verwijderen

Foto: Annie Spratt – unsplash

Zie jij het niet zitten om aan deze intensieve klus te beginnen en is het glasvezelbehang nog in uitstekende staat? Dan kan je kiezen om het behang te overschilderen, plakken of bezetten. 

Hoe het behang afweken?

Kies je er toch voor om met een schone lei te beginnen en geen stoommachine te gebruiken? Neem dan een emmer, warm water, een vod, pons of blokborstel. Meer heb je niet nodig om je behang te verwijderen. Maak je spons of borstel nat en bevochtig het oude behang door er enkele malen over te vegen. Laat het warme water minstens 10 minuten intrekken en je zal zien dat het behang gemakkelijker los komt. Trek het behang steeds van boven naar onder af.

Behangpapier verwijderen met cola

Lijkt de klus nog uren te duren? Geen paniek, want dan kan je de ‘grote middelen’ inzetten. Je hoeft het niet ver te zoeken. Trek je frigo of de kast in je washok open en je vindt er vast middelen, zoals cola en wasverzachter, die het tempo waarop je deze klus kan klaren kunnen versnellen. 

Neem een plantenspuit of andere spuitbus waarin jij cola kan gieten. Spuit de cola over het behang en laat het even intrekken. Daarna zal je zien dat je het oude behangpapier gemakkelijker lost. 

Behang verwijderen met wasverzachter

Ook met wasverzachter kan je makkelijk behang verwijderen. Maak een cocktail van warm water en wasverzachter (verhouding: 50/50) en spuit het met een spuitbus over het behang. Even inweken, et voilà, het behangpapier komt los. 

Tip: Moet je nog een meterslange muur afwerken? Vul een verfbakje met de cocktail. Pak je verfborstel en rol de mix over het behangpapier.

Wil je meer tips voor een vlottere verbouwing of bouw van je woning? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang de handigste tips en nieuwtjes.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Scroll naar top