Duurzaam verwarmen met waterstof

Duurzaam bouwen en leven, dat is de toekomst. We zijn er ons van bewust dat we met fossiele brandstoffen zuinig om moeten springen en we zoveel mogelijk over moeten overschakelen op onuitputtelijke energie, zoals zonne- en windenergie. Maar heb je ooit al van verwarmen met waterstof gehoord?

Wat is waterstof?

Je zou het misschien niet vermoeden, maar waterstof is een gas. In vergelijking met haar soortgenoten, zoals aard- of biogas, is het geen energiebron maar een energiedrager. Waterstof bewaart, verbrandt en slaat energie op én je kan er energie uit halen.

Deze uitstekende energiedrager komt helaas niet in een geïsoleerde vorm voor op onze planeet. De stof bindt zich aan andere elementen, zoals bij H2O. Om waterstof te verkrijgen moet je water opsplitsen in O2 (zuurstof) en H (waterstof). Dit proces vergt echter veel elektriciteit. De energie die deze splitsing aandrijft kan afkomstig zijn uit duurzame energiebronnen zon, wind of water, waardoor het een ideaal duurzaam, ecologisch en economisch alternatief is voor bijvoorbeeld aardgas.

Duurzaam verwarmen met een waterstofketel

Waarom is verwarmen met waterstof beter dan verwarmen met andere fosiele brandstoffen? Het grootste pluspunt van verwarmen met waterstof is dat er geen schadelijke stoffen zoals CO2 vrijkomen, mits je de nodige elektriciteit uit duurzame energiebronnen haalt.  

Het tweede grote voordeel van waterstof is dat het gemakkelijk energie kan opslaan. Zonne- en windenergie worden vaak op batterijen opgeslagen. Na een poosje gaat een deeltje van deze energie verloren. Bovendien zijn deze methodes gebonden aan de weersomstandigheden. Waterstof biedt op deze nadelen een antwoord. Met behulp van elektrolyse kan je het hele jaar door voor een langer termijn de energie opslaan. 

Windmolens die energie opwekken om te verwarmen met waterstof

Foto: Dimitry Anikin – unsplash

Is verwarmen met waterstof toekomstmuziek?

Tal van verwarmingsproducenten springen mee op de ecologische kar. Verwarmen met waterstof kan net als zonnepanelen en waterpompen het energiegebruik in miljarden huishoudens milieuvriendelijker maken. De eerste grote stap is gezet, maar er zijn enkele struikelpunten die verwarmen met waterstof afremmen. 

Om op grote schaal water op te splitsen, is er meer groene energie nodig dan er nu wordt opgewekt. Ten tweede kan via het Belgische gasnetwerk nog geen waterstof getransporteerd worden. Gelukkig zien de vooruitzichten er goed uit. In Nederland is er ondertussen bewezen dat netbeheerders gemakkelijk aanpassingen kunnen uitvoeren waardoor waterstoftransport mogelijk wordt.

Welke verwarmingsketel heb je nodig?

Met een traditionele cv-ketel kan je meestal geen waterstof verbranden, maar inmiddels zijn er verschillende ketels op de markt die dit wel toestaan. 

Twijfel je tussen aardgas of waterstof? Dan hoef je niet per se te kiezen. Je kan gaan voor een toestel dat geschikt is voor beide elementen. Als je 20% met waterstof en 80% met aardgas verbrand, dan kan je je CO2-uitstoot met 8% verminderen. De moeite waard, toch?

Wil je meer weten over hoe je duurzaam en ecologisch kan bouwen, renoveren en wonen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol tip, tricks en nieuwtjes uit de (ver)bouwsector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top