Kerstboom versieren? Volg deze 8 stylingtips!

Je herkent het vast en zeker: wanneer je in het najaar je plaatselijke tuincentrum bezoekt, steken alle perfect gedecoreerde kerstbomen je de ogen uit. Wanneer je thuis zelf aan de slag gaat en jouw eigen boom probeert te versieren, blijkt die achteraf in vergelijking met de winkelexemplaren maar een lelijk eendje te zijn. Laat je hoofd niet hangen en ga deze Kerst met onze tips als een echte kerstboomstylist aan de slag.

Tip 1: Zo verleng jij de levensduur van je kerstboom

Wanneer kan je je kerstboom nu het best in huis halen? Dat beslis jij volledig zelf. Diehard kerstfans plaatsen hun kerstboom soms al in de loop van november. Anderen wachten dan weer liever tot Sinterklaas en zijn entourage het land uit zijn.

Als je een echte kerstboom in huis haalt, wil je natuurlijk dat hij al zijn naalden nog heeft op kerstdag. Kies daarom voor een kerstboom met kluit, want die overleeft langer dan een afgezaagde. Uiteraard dien je er goed zorg voor te dragen.

Laat om te beginnen je boom even wennen aan de binnentemperatuur door hem een tijdje in de gang of garage te plaatsen. Zoek nadien een tochtvrij plekje, weg van de verwarming. Onderhoud tot slot je kerstboom door hem dagelijks een halve tot één liter water te geven. Door hieraan snijbloem- of kerstboomvoeding toe te voegen, kan je zijn levensduur verlengen.

Tip 2: Versier je kerstboom in de juiste volgorde

Foto: Ralph Ravi Kayden – Unsplash

Een kerstboom versieren doe je in 3 stappen en dat telkens van boven naar beneden. Wikkel eerst de kerstverlichting rond je boom. Door de lampjes verder in de boom te leggen, creëer je meer diepte. Vul daarna de kalere plekken op met slingers. Pas op, laat voldoende plaats vrij voor de andere decoratie. Dat doe je door de slingers dieper op de takken te leggen. Pas na de verlichting en slingers is het tijd om je boom op te vrolijken met kerstballen en ornamenten.

Tip 3: Kies de juiste kerstverlichting

We kunnen in deze donkere periode wel enkele lichtpuntjes gebruiken. Maar hoeveel lichtpuntjes volstaan er nu eigenlijk voor jouw boom? Reken op 100 lampjes per halve meter. Is je boom 1,5 meter hoog, dan koop je dus best kerstverlichting met zo’n 300 lampjes.

Tip 4: Combineer kleuren in je kerstboom

Goud, zilver, wit of rood? Welke kleur kies jij dit jaar? Die vraag zouden we eigenlijk niet mogen stellen. Door met slechts één kleur aan de slag te gaan, oogt je kerstboom immers snel te eenvoudig en saai. Voor het mooiste resultaat werk je het best met meerdere kleuren. Stel een kleurenpalet samen met 2 à 3 kleuren die goed bij mekaar passen, zodat je een vrolijk, chique of warm geheel verkrijgt. Rood en wit, goud en zilver, of blauw, zilver en wit zijn enkele klassieke kleurencombinaties. Eens je jouw lievelingscombinatie hebt gevonden, kan je het palet uitbreiden met meerdere tinten van een basiskleur.

Tip 5: Creëer diepte met effen kerstdecoratie

Schaf zowel grote als kleine ballen en ornamenten aan om een mooi en evenwichtig resultaat te verkrijgen. Beginnen doe je best met grotere, effen kerstballen. Door die dichter bij de stam te hangen, creëer je meer diepte in je boom.

notenkraker ornament in kerstboom

Foto: Benigno Hoyuela – Unsplash

Tip 6: Werk met grote en kleine ornamenten

Ga vervolgens aan de slag met de overige grote ornamenten en ballen. Denk aan unieke kerstballen, hippe figuren zoals notenkrakers, vogels, ondergesneeuwde bessentakken of dennenappels. De items waarvan je de meeste exemplaren hebt, verspreid je eerst over de kerstboom. Daarna kan jij kijken welke plekjes er nog opgevuld moeten worden met de kleinere ornamenten.

Breng evenwicht in je boom door kleinere ballen meer bovenaan en de grotere ballen meer onderaan je boom te hangen.

Tip 7: Mix en groepeer ornamenten

Wees niet bang om te veel decoratie te gebruiken. We vieren tenslotte maar één keer per jaar Kerstmis. Zie het dus gerust groots en haal een 3-tal soorten kleinere ornamenten in huis. Mix de drie soorten en verdeel de groepjes over de kerstboom. Door die groepjes te herhalen, vrolijk je je kerstboom op en behoud je toch de rust en het evenwicht. 

Tip 8: De kers op de taart

Heb je het wow-effect nog niet bereikt? Doe dan gerust eens zot en hang er iets verrassends in. Wat denk je van gekke figuren, zelfgemaakte kerstballen van je (klein)kinderen of een ornament met persoonlijke kerstwensen als kers op de taart? Of beter gezegd: als de piek op de kerstboom!

Vind meer interieur- & (ver)bouwtips in onze blogposts

Wil je meer tips en tricks voor je huis en tuin ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top