6 tips om je woning af te koelen

De zomer is terug in het land. Tijd voor gezellige terrasjes, tripjes naar zee en fietstochten. Na een flinke portie vitamine D, is niks zo heerlijk als thuiskomen in een koele woning. Omdat we je bij alle temperaturen maximaal huiselijk comfort toewensen, geven we je graag 6 gouden tips om je woning te koelen tijdens een hittegolf.

1. Hou de warmte buiten

Een fris briesje kan deugd doen, maar open ramen en deuren laten jammer genoeg ook warme lucht binnen. De beste manier om de koelte in je huis te bewaren is door alles te sluiten vanaf zonsopgang. Verlucht je woning ’s nachts op het koelste moment tussen 2 en 6 uur door enkele ramen open te zetten.

Ontvang je liever geen ongewenst bezoek, zoals muggen of inbrekers? Ontdek op bis beveiligingsproducten en (vliegen)ramen die goed van pas kunnen komen.

Rolluiken om je woning te koelen

2. Verduister je woning

Sluit je woning volledig af van het zonlicht d.m.v. onder andere rolluiken, screens of luifels. Deze buitenzonwering is duurder dan binnenzonwering, maar houdt de warmte uit je huis. Binnenzonwering zoals gordijnen, stoot het zonlicht pas af nadat de warmte door het glas is gedrongen. Indien je geen buitenzonwering hebt, kies je best voor thermische gordijnen of zonwerend glas.

Tip: Nieuwe technieken zorgen ervoor dat je zonwering gemakkelijk op afstand kan bedienen via je smartphone of afstandbediening. Wil je het nog gemakkelijker? Kies dan voor temperatuur- of zonnesensoren waarbij de zonwering zich automatisch aanpast aan het weer.

Koelen van huis door planten

3. Koelen met groen in en rond je woning

Bomen en planten zijn de natuurlijke zonbeschermers van je woning. De grotere hoeveelheid vegetatie zorgt ervoor dat het op het platteland koeler is dan in de stad. Beton, wegen en gebouwen zijn ondoorlaatbare oppervlakten die de warmte vasthouden. Planten en bomen daarintegen koelen van nature af. Bomen en planten aan gevels of op daken zijn dus goede bronnen van schaduw of isolatie voor uw woning.

Tip: kies voor bladverliezende bomen en planten. Tijdens de winter laten deze het zonlicht, en dus ook de warmte door.

Mag het nog een tikkeltje frisser? Haal dan ook enkele kamerplanten in huis. De vochtigheid van kamerplanten laat de temperatuur (met enkele graden) dalen. Plaats je bevochtigde planten gerust bij een raam of op de warmste plekjes van je huis, maar zorg er wel voor dat ze voldoende licht krijgen om te overleven. Een kamerplant is een eenvoudige en prima manier van verkoeling als je geen buitenzonwering hebt.

4. Dak- en muurisolatie koelen je woning

Je woning wordt geheel of gedeeltelijk blootgesteld aan alle weersomstandigheden. Niet enkel tijdens de zomer, maar ook tijdens de winter zorgt isolatie dan ook voor een stabielere binnentemperatuur. Om energie-efficiënt om te gaan met ongewenste temperaturen tijdens een hittegolf, zorg je er het best voor dat de warmte niet door de muren naar binnen dringt. Isoleer je buitenmuur of spouwmuur dan ook voldoende.

De bovenste verdieping van het huis is vaak de warmste plek tijdens de zomer. Het dak vangt dankzij zijn omvangrijke oppervlakte alle zonlicht op. Het kwik kan hierdoor op het dak sterk stijgen tot onverdraagzame temperaturen. Degelijke dakisolatie is daarom ten sterkste aanbevolen.

dakisolatie om je woning te koelen

 

5. Gebruik je verwarmingstoestellen om af te koelen

Airconditioning is de meest voor de hand liggende oplossing als het aankomt op verkoeling. Een airco zorgt voor een stabiele temperatuur, een gezond binnenklimaat en een goede luchtcirculatie. Hoe werkt airco of een lucht/lucht warmtepomp nu precies?

De naam ‘warmtepomp’ geeft zijn nut tijdens de zomer niet bepaald prijs, maar lucht/lucht warmtepompen kan je ook inschakelen om je woning te koelen. Deze toestellen werken op een gratis en energie-efficiënte manier d.m.v. een warmtewisseling van binnen naar buiten of omgekeerd. Er wordt geen extra energie geproduceerd om te verwarmen of verkoelen. Het toestel onttrekt de warmte van de ene ruimte of bron en verplaatst het naar de andere ruimte. In de zomer wordt alle warmte uit de woning onttrokken en naar buiten gebracht. 

Koelen met vloerverwarming is ook mogelijk indien je een warmtepomp koppelt aan je vloerverwarming of je verwarmingsketel uitbreidt met een chiller.

Tip: Is het nog steeds te warm in je slaapkamer? Vul dan een waterkruik met koud water en laat het een poosje rusten in de koelkast. Leg het in je bed en slaap als een roosje tijdens de warme zomernachten.

6. Verminder het gebruik van elektrische apparaten

Ooit al het ‘geniale idee’ gehad om tijdens een hittegolf langer in je koelkast te kijken? De verfrissing die je er vindt is heerlijk, maar het overmatige of onnodige gebruik ervan is sterk af te raden. Elektrische toestellen verbruiken energie en produceren bijgevolg warmte. Schakel dus alle overbodige apparaten volledig uit en laat je creativiteit de vrije loop tijdens het bereiden van je maaltijd. Een barbecue, koud slaatje of wrap, smaakt waarschijnlijk minstens even goed als die ene ovenschotel.

Tip: Werk je met een ventilator? Plaats een bak of glas met ijsblokjes of een koude natte handdoek voor de ventilator.

Ontdek op bis de nieuwste technieken om je woning (energiezuinig) te koelen. Je vindt er meer informatie en verkopers van o.a. zonwering, ramen, isolatie en warmtepompen. In afwachting tot ons bouw- & inspiratiesalon kan je hier alvast kennismaken met onze exposanten.

Wil je meer leuke tips en inspiratie ontvangen? Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Scroll naar top