Wat verandert er in 2021 voor (ver)bouwers en huiseigenaars?

Een nieuw jaar, dat gaat gepaard met nieuwe voornemens. In 2020 maakten we komaf met de woonbonus, verlaagde de registratiebelasting, hingen we verplicht rookmelders op en werden we nog meer gestimuleerd om energiezuiniger te bouwen. Memorabel kunnen we 2020 alvast noemen, maar dat ligt niet enkel aan deze gewijzigde normen, premies enzovoort. Meer dan ooit spendeerden we onze tijd thuis. Slapen, eten, werken en ontspannen. En meer dan ooit beseffen we hoeveel invloed onze woning heeft op onder andere comfort en privacy. 

Onze goede voornemens voor 2021? Je de nodige tips, tricks en kwalitatieve verdelers geven die jouw woonst kunnen optimaliseren. 2021 beginnen we alvast met een overzicht van alle veranderingen die bij de jaarwisseling komen kijken.

1. Verlaagd BTW-tarief voor totale afbraak en heropbouw

Is je aangekochte woning toe aan een erg grondige renovatie? Slopen en heropbouwen zal vanaf 2021 voordeliger voor jou uitdraaien. In 32 Belgische gemeenten en steden kon men in 2020 reeds genieten van een voordelig tarief. Het gebruikelijke tarief van 21% werd daar verlaagd naar 6%. Om vernieuwbouw overal in ons land nog aantrekkelijker te maken, zal de federale regering in 2021 dit voordeeltarief doortrekken in heel België. Woon jij niet in één van de 32 gemeenten of steden, maar wil jij een oude woning vervangen door een energie-efficiënter exemplaar? Dan ziet 2021 er voor jou dus een stuk rooskleuriger uit.

2. EPC-labelpremie

Word jij in 2021 via erfenis of authentieke akte eigenaar van een woning die niet energiezuinig is? Met de nieuwe EPC-labelpremie krijg jij de kans om binnen de 5 jaar je woning grondig te renoveren en zo een beter EPC-label te verkrijgen. Om je een financieel steuntje in de rug te geven, kan je vanaf 2021 genieten van de nieuwe EPC-labelpremie.

3. De analoge teller wordt vervangen door de digitale teller

Op 31 december 2020 wuiven we de geliefde terugdraaiende teller uit. Vanaf 2021 worden alle analoge tellers vervangen door digitale tellers. Daarmee zeggen we ook (bijna) vaarwel aan het vaste procumententarief en verwelkomen we het variabel nettarief.

renovatie woning

Foto: Kai Pilger -Unsplash

Het grote voordeel van de terugdraaiende teller verdwijnt, of toch bijna! Indien je je zonnepanelen voor 2021 installeerde kan jij in principe kiezen om nog 15 jaar van het grootste voordeel van een terugdraaiende teller te genieten. Dit wil zeggen dat je eigen geproduceerde energie zogezegd wordt ‘geparkeerd’ voor eigen verbruik en je een vast procumententarief betaalt voor het gebruik van het net. Toch zijn verschillende belangrijke actoren tegen dit verlengde voordeel. Wie weet zal een toekomstige gerechtelijke uitspraak hier een stokje voor steken.

Wie vanaf 2021 zonnepanelen installeert kan niet meer genieten van de voordelen van de terugdraaiende teller. Je betaalt niet langer een vast procumententarief, maar een variabel bedrag voor je gebruik van het net. Dit variabele bedrag ligt niet per se hoger dan het vaste procumententarief. De som die jij neer moet tellen hangt af van jouw gebruikspatroon. Gebruik je de opgewekte energie meteen of sla je het op op een thuisbatterij, dan hoef jij op dat ogenblik niet te betalen voor het netgebruik. 

4. Nieuwe subsidie voor zonnepanelen

De Vlaamse regering compenseert de overgang van de terugdraaiende teller naar de digitale teller met een mooie investeringspremie voor wie vanaf 2021 zonnepanelen installeert. Die premie van maximum € 1500 kan je eenmaal aanvragen indien je voldoet aan deze voorwaarden:

  1. De zonnepaneleninstallatie heeft een maximum omvormervermogen van 10 kVa.
  2. Je breidt je bestaande zonnepaneleninstallatie niet uit.
  3. Je plaatst de zonnepanelen niet in het kader van een totaalrenovatie- of nieuwbouwproject om te voldoen aan de verplichte EPB-eisen.
  4. Je laat de zonnepanelen plaatsen door een aannemer.
  5. Je woning werd voor 2014 aangesloten op het distributienet.

5. Gewijzigde energielabels

A+, A++ of A+++, hoe goed scoort jouw wasmachine, vaatwasser of koelkast? Het energielabel dat van A t.e.m. G loopt kent zijn oorsprong in de jaren negentig. Drie decennia later zijn de toestellen een pak energiezuiniger geworden, waardoor ook A+, A++ en A+++ werden toegevoegd aan dit hiërarchisch systeem. Qua naamgeving is er geen plaats meer voor nog betere toestellen. Daarom gaan we vanaf maart 2021 terug naar de oude naamgeving: A, B, C t.e.m. G.

6. Geen (nieuwe) stookolieketel

Minder fossiele brandstoffen zoals stookolie en aardgas, daar streven we de komende jaren naar. Intussen hebben we al verschillende duurzame alternatieven gevonden om onze woning te verwarmen. In 2021 zullen waarschijnlijk oude stookolieketels niet meer vervangen worden als er een aardgasnet in je straat ligt. Ook bij ingrijpende energetische renovaties en nieuwbouw zal er waarschijnlijk geen nieuwe stookolieketel meer geplaatst worden.

Ligt je toekomstige woning in een nieuwe verkaveling of groot appartementsgebouw? Dan is een aardgasnetwerk enkel mogelijk in combinatie met een hernieuwbaar energiesysteem zoals warmtepompen of via warmtekrachtkoppeling.

7. Nieuwe maximale E-peil

Alle nieuwbouwwoningen met een bouwaanvraag vanaf 2021 moeten voldoen aan het maximale e-peil van E30. Wie in 2021 een ingrijpende energetische renovatie aanvraagt zal het maximale e-peil voor een wooneenheid van E70 moeten halen. 

Ben je nog niet helemaal wegwijs in het vakjargon van bouwen en verbouwen? In ons (ver)bouwwoordenboek vind je de 18 belangrijkste termen.

Binnenmuur isolatie

Foto: Charles Deluvio -Unsplash

8. Premie voor dakisolatie

De regering wil ons nog steeds stimuleren om onze woning energiezuiniger te maken. Je dak isoleren is een grote stap in de juiste richting. Ook in 2021 kan jij een premie voor dakisolatie aanvragen. Voor de doe-het-zelvers onder ons hebben we iets slechter nieuws, want vanaf 2021 heb je enkel recht op deze premie als je de isolatie door een aannemer laat plaatsen.

9. Premie voor asbestverwijdering

Kom je tijdens het isoleren van je dak of gevel asbesthoudend materiaal tegen? Dan heb je recht op een premie van € 8 per m² als het door een professionele aannemer laten verwijderen.

10. Premie voor warmtepompboiler

Sinds 2019 kan je genieten van een premie bij de installatie van een warmtepompboiler. In 2021 zijn er extra voorwaarden aan deze premie verbonden. De installatie moet aan thermische opslag kunnen doen. Dit betekent dat de installatie bij extern signaal de warmwatertemperatuur moet kunnen verhogen. 

Bovendien komen niet enkel eigenaars van woningen die voor 2014 aansloten op het net of voor 2014 een stedenbouwkundige aanvraag indienden in aanmerking voor de premie. Vanaf 2021 kan je ook voor woningen die meer dan 5 jaar geleden een omgevingsvergunning kregen en voldeden aan de EPB-eisen rekenen op een premie voor een warmtepompboiler.

11. Renteloze lening

Renteloos lenen is momenteel enkel mogelijk voor een prioritaire groep. In 2021 wordt deze groep uitgebreid met mensen die een woning met een lage EPC-score hebben geërfd of gekocht. Zij zullen de mogelijkheid krijgen om renteloos te lening tot 60.000 euro. Dit bedrag hangt af van het uiteindelijke EPC-label dat jij via een grondige renovatie zal verkrijgen.

Wil je het hele jaar door nuttige tips en tricks ontvangen? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en we houden je op de hoogte.

*Dit artikel dateert uit november 2020. In januari 2021 werd beslist dat gezinnen met zonnepanelen met een digitale teller niet langer 15 jaar kunnen genieten van de terugdraaiende teller.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top