Tegelpannen, voor een dak met stijl

Ben je op zoek naar de perfecte pan voor je dak? Verlang je naar een woning met klasse? In Bourgondische of moderne stijl, of ertussenin, alles is mogelijk. Tegelpannen zijn terug van nooit weggeweest.

De vraag naar het plaatsen van tegelpannen voor dak- en gevelbekleding is groot. De tegelpan heeft een luxueuze en unieke uitstraling, die zowel voor de afwerking van traditionele, rustieke als moderne bouwstijlen een mooi en duurzaam resultaat garandeert.

Leipannen

De bekendste tegelpannen zijn leipannen. Die plaatst men doorgaans met roestvrijestalen of koperen nagels op panlatten. De minimum dakhelling is 35 graden. Dakwerkers houden een overlap aan die afhankelijk is van de grootte van de pan en van de dakhelling. Bij een dak met een kleine hoek, is de overlap groot. Bij een heel stijl dak is de overlap klein. Zo krijg je de optimale regendichtheid.

Ook een onderdak van hoge kwaliteit is een noodzakelijk. Dat garandeert winddichtheid en luchtdichtheid. Het leggen van leipannen is een tijdrovende, specialistische klus die je het best overlaat aan een gespecialiseerde vakman. Offertes kun je doorgaans gratis bij je dakwerker opvragen.

leipannen
bourgondische tegelpannen

Bourgondische tegelpannen

Bourgondische tegelpannen passen perfect bij woningen en boerderijen met een traditionele en rustieke architectuur. De pannen worden gemaakt van Bourgondische klei. 

Die klei is rijk aan mangaan en ijzeroxide en wordt, in tegenstelling tot bij gewone pannen, zeer traag gebakken in speciale ovens. Door dat bakproces en door de speciale klei krijgt deze tegelpan zijn exclusieve uitstraling. Bovendien is elke pan uniek.

Geglazuurde tegelpannen

Tegelpannen kunnen ook geglazuurd worden. Tijdens het bakproces wordt op de tegelpan een glashoudende substantie aangebracht. Die vormt een glazuurlaag op de oppervlakte. Geglazuurde tegelpannen zijn makkelijk te onderhouden. Er groeit minder makkelijk mos op dan bij traditionele tegelpannen, want de glazuurlaag dekt de poriën in de pannen af. Deze pannen zijn daarom een aanrader in een bosrijke omgeving.

Geglazuurde tegelpannen

Levensduur van tegelpannen

Tegelpannen hebben een zeer lange levensduur, doorgaans is dat meerdere generaties. De meeste fabrikanten geven een garantie van dertig jaar op uitzicht, vormvastheid, buigweerstand en vorstbestendigheid.

Omgevingsfactoren hebben de grootste invloed op de levensduur van je tegelpannen. De helling van het dak en de oriëntatie ten opzichte van de zon spelen daarbij een grote rol. Hoe sneller je dak kan uitdrogen, hoe beter het beschermd blijft.

Diverse stijlen en kleuren

Gekleurde dakpannen

Kies bij het kopen van tegelpannen de stijl die het best bij jouw woning past. Daarbij kun je op geluk rekenen, want je hebt oneindig veel opties. Populaire kleuren zijn bruin, rood, zwart, grijs en gesmoord grijsblauw. Je kunt ze krijgen met of zonder verweerde patina, geëngobeerd (aanbreng van een dunne kleilaag om de pan een specifieke kleur te geven), gesmoord, mat geglazuurd of glanzend geglazuurd.

Wil je meer inspiratie, raad en tips&tricks ontvangen? Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Scroll naar top