Hoe schuur ik mijn parket?

Heb je een oude houten vloer? Verdient je parket een opknapbeurt? Dan brengen wij je raad. Door je parket te schuren kun je die oude vloer er als nieuw doen uitzien. Laat die krassen en vlekken verdwijnen en geef je ruimte een nieuwe look met de volgende tips.

Van dik naar fijn

Geef je parket een tweede leven door de bovenste laag eraf te schuren met een schuurmachine. Op het brute hout kies je dan een nieuwe afwerking en kleur

Gebruik een schuurmachine om snel de vervuilde laag en oneffenheden op je parket weg te schuren. Om het kostbare hout te sparen en geleidelijk aan te werken, schuur je best in verschillende beurten met steeds fijner schuurpapier.

Zo schuur ik mijn parket

Oude of vuile vloer schuren

Hoe ouder, vuiler en hoe meer je parket beschadigd is, hoe ruwer je eerste schuurbeurt moet zijn. Gebruik schuurpapier met korrel 24 voor zeer vuile en oude vloeren. Schuur diagonaal op de houtnerven en laat die propere nieuwe laag te voorschijn komen.

Tweede schuurbeurt of nieuw parket

Gebruik korrel 60 om nieuw parket te schuren en gebruik het bij de tweede schuurbeurt van oude vloeren. Dit schuurpapier dient vooral om lichte beschadigingen en oneffenheden weg te werken. Schuur met deze schuurband weeral diagonaal op de houtnerf. 

Eindafwerking

Korrel 120 is heel fijn schuurpapier dat je gebruikt voor de eindafwerking. Nu moet je steeds in de richting van de nerven schuren. Bij mozaïek parket schuur je naar het raam toe of in de lengterichting van de kamer.

Het is belangrijk dat je na elke schuurbeurt je vloer stofzuigt. Verwijder stof nooit met een natte doek. 

Geschuurd parket

Veiligheidstips

Zorg er ook voor dat de ruimte verlucht is. In een afgesloten droge ruimte schuren kan leiden tot explosiegevaar door de fijne stofdeeltjes die zich in de lucht verspreiden.

Draag veiligheidshandschoenen, gehoorbescherming, een stofmasker, een veiligheidsbril en schoenen met zachte zolen die geen strepen achterlaten.

Trek de stekker altijd eerst uit het stopcontact vooraleer je het schuurpapier vervangt.
Houd andere personen en huisdieren buiten en laat de schuurmachine nooit achter.
Gooi het verzamelde stof nooit in een vuur. De stofwolk is licht ontvlambaar.

Verzwaar de schuurmachine niet en kantel ze niet tijdens het schuren. Veiligheid eerst!

Vind meer huis- en tuininspiratie in onze blogposts

Wil je meer tips en tricks voor je huis en tuin ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van Bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top