Je eigen dakterras, weetjes en inspiratie

Gebruik je huis of appartement efficiënt en fleur het op met een dakterras. Het is de perfecte plaats om te zonnen, de rust op te zoeken of met een drankje in de hand van het uitzicht te genieten.

Eindelijk werk maken van dat dakterras waar je al lang over droomt? Goed idee. Wij helpen je op weg met wat inspiratie en enkele dingen die je zeker niet mag vergeten.

Enkele voorzorgsmaatregelen

Voor je begint, willen we je toch nog wijzen op enkele voorzorgen. Wie een plat dak heeft, ziet daar vaak opportuniteiten in. Maar je mag er niet zomaar een dakterras op maken. Daar heb je een stedenbouwkundige vergunning voor nodig. Check ook even bij de buren of die het oké vinden. Zij kunnen namelijk klacht indienen als hun privacy wordt geschonden.

Niet alle platte daken zijn beloopbaar en de meeste moeten ook beschermd worden als je er een dakterras van wil maken.

Tegels op je dakterras

planten op dakterras

Stenen tegels

Alles begint met de basis, de vloer. De meest gangbare keuze daarvoor blijft nog altijd de stenen tegel. Als je dakterras goed is aangelegd, kunnen de tegels niet horizontaal of verticaal verschuiven. Nog een voordeel van stenen tegels is dat ze niet ‘werken’ of kromtrekken zoals bij een houten vloer.

Omwille van speciale groeven en de juiste dakbedekking, loopt regenwater onder de tegels weg. De snelheid van de waterafvoer is afhankelijk van het soort tegel en de ruimte onder de tegels.

Het onderhoud is eenvoudig en vraagt relatief weinig aandacht. Daarnaast zijn stenen tegels verkrijgbaar in diverse materialen, kleuren en formaten.

Stenen tegels op dakterras

Houten tegels op je dakterras

Houten tegels zijn daarom geen slechte keuze. Ze geven een warmer en rustiger gevoel en zijn makkelijker te installeren. Als je een houten dakterras wil, heb je algemeen gezien twee opties. Ofwel kies je voor hardhout, bijvoorbeeld bankirai, ofwel kies je voor een minder kostelijk materiaal zoals grenen.
Beide keuzes vragen onderhoud. Hardhout heeft als voordeel dat het zeer weersbestendig is. Dat wil niet zeggen dat je het niet moet onderhouden. Een jaarlijkse schrobbeurt en houtbehandeling is sterk aan te raden.
Grenen tegels zullen sneller verslijten, maar ze zijn heel makkelijk te vervangen.

Rubbertegels

Rubbertegels, ook verkrijgbaar in gerecycleerd rubber, zijn een heel duurzame bedekking van je dakterras. Prijzen kunnen echter sterk oplopen, dus vergelijk voor je koopt.
Het enige wat rubbertegels nodig hebben is een jaarlijkse poetsbeurt met water en zeep.

Planken op je dakterras

Houten dakterras

Houten planken

Zoals bij houten tegels kun je voor hard- of zachthout kiezen.
Houten planken installeren vraagt wel wat meer vakmanschap dan houten tegels installeren. Ze zijn vooral mooi als je een langwerpig dakterras hebt. Dan geven ze je dakterras dat beetje extra.

Composiet planken

Nog een zeer duurzame bedekking van je dakterras zijn composietplanken. Ze zijn gemaakt uit een combinatie van (gerecycleerd) plastic en hout. Deze planken zijn zeer sterk en weersbestendig. Met minimaal onderhoud gaan ze een leven lang mee.

composiet planken dakterras

Dakterras met gras

Denk twee keer na voor je gras zaait of grasmatten legt op je dakterras. Zorg zeker voor de juiste ondergrond en drainage. Bovendien vraagt het veel onderhoud.
Wil je toch gras, kies dan voor degelijke kunstgrasmatten.

plant op dakterras

Planten

Is jouw liefde voor planten groot? Dan is er altijd plaats voor meer groen! Een dakterras kan een perfect alternatief zijn als je geen (stads)tuin hebt. Kweek je eigen groenten in je vierkantemetertuin of fleur je dakterras op met potplanten die buiten kunnen overleven. 

Wil je het vakantiegevoel nog even vasthouden? Kies dan voor kuipplanten zoals palmen of citrusbomen. Ze geven een zuiderse sfeer aan je dakterras. Let er wel op dat niet alle planten de koude winterdagen overleven. Plaats tijdens de winter de (sub)tropische planten in huis en geniet er het hele jaar door van.

Wil je meer leuke tips en inspiratie ontvangen? Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top