Is jouw woning klaar voor een huisdier?

Wil je een huisdier nemen of verhuis je met je trouwe viervoeter naar een nieuwe woonst? Zorg er dan voor dat jouw woning een goede thuis is voor jouw kameraadje. Welke woningtypes zijn geschikt voor jouw huisdier? Hoe pas ik mijn woning aan? En hoe voldoet je aan de behoeften en wensen van je huisdier? Met deze tips maak jij je woning aangenaam voor jou en je huisdier.

Een optimale omgeving 

Ben je een hondenpersoon en kan het zelfstandige karakter van een kat jou niet bekoren? Dan is wikken en wegen de boodschap. Niet alle huisdieren voelen zich overal thuis. Als baasje wil je het beste voor je huisdier. Kijk naar het karakter en de behoeften van je huisdier. Heb je geen 9-to-5-job en wil je een grote actieve hond? Dan is een appartement een minder geschikte omgeving voor je huisdier dan een huis met een grote tuin. Katten en honden zoals een Franse Bulldog, basset hound, poedel of Chinese naakthond vinden daarentegen sneller hun draai in een appartement.

is jouw woning klaar voor een huisdier?

Geen huisdierenverbod

Verhuurders mogen huisdieren niet langer verbieden. Iedereen heeft recht op een gezin en familie. Een huisdier maakt daar deel van uit. Toch moeten we ons nog steeds als een goede huisvader gedragen. Als je huisdier voor overlast of beschadiging zorgt, ben jij hiervoor verantwoordelijk. Een blaffende hond kan de rustige sfeer in je appartementsgebouw verstoren en een krabbende kat kan schade toebrengen aan de woning. Hierdoor zien sommige verhuurders liever geen huisdieren in hun woonst. Als baasje is het aan jou om de woning voldoende te beschermen en in te schatten of je huisdier voor overlast kan zorgen. We geven je alvast in de volgende puntjes enkele tips om je woning te beschermen.

De juiste vloer voor je huisdier

Bescherm je woning tegen de nagels van je kleine deugniet. Houten vloeren hebben hun charme, maar krassen zijn haast onvermijdelijk als je een kat of hond in huis hebt. Gelukkig bestaan er diervriendelijke alternatieven zoals krasvrij laminaat of tegels met houtprint. 
 
Een ongelukje is snel gebeurd. Zeker met een puppy of kitten in huis die nog niet zindelijk is. Wees er zo snel mogelijk bij en veeg je vloer af met keukenpapier of een vochtig doekje. Ben je te laat en is de urine opgedroogd? Wrijf erover met een droge doek en haal gespecialiseerde reinigingsmiddelen in huis. Tip: een goede behandeling van je vloer doet wonderen! 
 

Zo bescherm je je interieur tegen je huisdier

Krabben is natuurlijk gedrag van een kat. Daar kan je niet omheen. Hou je zetel en tapijt intact door zowel horizontale als verticale krabelementen (krabplanken en -palen) een plaats te geven in jouw interieur. Tegenwoordig zijn er uiteenlopende krabmeubels op de markt. Je vindt er vast eentje die bij jouw interieurstijl past.

Wil je op zeker spelen? Neem dan je voorzorgen door te kiezen voor een donkere en gemakkelijk te onderhouden zetel met microvezelstof. 

Huisdier aan tafel

Een veilige omgeving voor je huisdier

Voorwerpen waaraan geknaagd of die ingeslikt kunnen worden vormen een gevaar voor je huisdier. Laat dus geen elastiekjes, duimspijkers of touwen rondslingeren en berg chemische producten op achter gesloten deuren. 
 
Vogels spotten is een van de favoriete bezigheden van een kat. Plaats gerust de krabmeubel aan een raam. Je doet er hen een groot plezier mee. Wees wel op je hoede, want een avonturentochtje van je kat door een openstaand kantelraam of op het balkon kan helaas fataal aflopen. Installeer een beveiliging op je kantelramen of sluit ze als je niet thuis bent.
Een klimmend huisdier in huis

Speelparadijs voor je huisdier

Kijk naar de aard van het beestje. Waar wordt jouw dier gelukkig van? Een hond leeft zich graag uit tijdens stevige wandeling, terwijl een kat in een kattenboom haar territorium al klimmend verkent. 

Variatie en uitdagingen zijn leuk voor je huisdier. Verwissel om de week van speeltje, bouw een speelparadijs of verstop het eten op verschillende plekjes in huis. Maar vooral: maak voldoende tijd vrij om je huisdier de nodige zorgen, affectie, beweging en speeltijd te geven.

Wil je meer tips ontvangen om jouw woning aangenamer te maken voor jou en je geliefden? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Scroll naar top