Cityloft: een kleine cocon met een grote belevingsbubbel errond

Bis, bouw- en interieursalon gaat met haar architectuurwedstrijd sinds 2009 op zoek naar inspirerende architecturale projecten die een antwoord bieden op maatschappelijke vraagstukken, zoals duurzaamheid. 

In het dichtgeslibde Vlaanderen blijft de druk op ruimte toenemen. We zien lintbebouwing, verkavelingen, fileleed en honderden kilometers aan nutsvoorzieningen alsmaar toenemen. Onze ruimte is niet onuitputtelijk, daarom is het hoog tijd om na te denken over duurzame woonmodellen zoals sharing’. Delen dus, in de brede zin van het woord: cohousing, kangoeroewonen, ruimtes met verschillende doelen op verschillende tijdstippen en andere collectieve (woon)vormen.

De winnaar van de bis-architectuurwedstrijd: 'sharing'

Ontwerper: UAU Collectiv 4 Architecture bv CVBA
Locatie: Hasselt
Foto’s: UAU Collectiv 4 Architecture bv CVBA

Cityloft ontworpen door UAU Collectiv 4 Architecture bv CVBA sprong in het oog van onze vierkoppige jury. 

Kleine cocon met een grote belevingsbubbel errond

Het perceel bevindt zich in de Hasseltse binnenstad. Een doorsteek doorheen de panden geeft nieuwe impulsen om deze straat op te waarderen. Er wordt een semi-privaat plein voorzien door bestaande tuinmuren af te breken en de binnentuin om te vormen tot een privaat plein met een publiek karakter.

Essentieel voor het ontwerp in deze binnenstedelijke context is ook het behoud van de privacy en de woonkwaliteit van zowel de toekomstige bewoners als die van de buren. Door de zorgvuldige vormgeving van de ‘monoliet’ wordt geen daglicht/zonlicht van de aangrenzende percelen ontnomen.

Ontwerper: UAU Collectiv 4 Architecture bv CVBA Locatie: Hasselt Foto’s: UAU Collectiv 4 Architecture bv CVBA

Behoud van privacy in binnenstedelijke context

De 39 studio’s, 2 horecapanden, 16 parkeerplaatsen, fietsenstalling voor 78 fietsen en 2 kelderbergingen zijn verdeeld over 7 bouwlagen, waarvan 1 ondergronds.

Via de lift komt men op de verdieping uit in een ruim atrium, waar zich een grote vide bevindt waarlangs natuurlijk bovenlicht binnen komt. Zo ontstaat er een ruimtelijkheid binnen in het volume. Door de binnentrap wordt deze gemeenschappelijke ruimte extra versterkt en komt ze helemaal tot leven.

Behoud van privacy in de stad

Eenmaal op de verdieping krijgt men via de ruime gang een directe interactie met zowel de gemeenschappelijke ruimte alsook de stad door insnijdingen aan beide zijden van de gevel. De insnijdingen en de smalle ramen zorgen voor de nodige privacy maar laten wel nog voldoende licht door.

Verder is er tussen het terras van de horeca en de aangrenzende studio’s een hoogteverschil en een groene barrière, waardoor ook hier voldoende privacy verzekerd is.

De sterktes van Cityloft

De grote meerwaarde van dit project is het opentrekken van het terrein voor de buurt. Het dak, dat meestal een verloren laag is, is een daktuin waardoor er een ‘dakbeleving’ ontstaat voor de hele buurt. Ook de foodbar op het gelijkvloers zorgt voor een ‘buurtbeleving’.
De gemeenschappelijke faciliteiten compenseren het feit dat men kleiner woont. De bewoner moet immers niet inboeten aan ruimte. Ten slotte is dit concept architecturaal zeer sterk.

Kijk binnen in de andere winnende projecten

Wil je meer inspiratie voor je huis en tuin ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Scroll naar top