KRUUL: van bouwvallig huis naar inspirerende woon- en werkplek

Sinds 2009 gaat bis, bouw- en interieursalon met haar architectuurwedstrijd op zoek naar inspirerende architecturale projecten die een antwoord bieden op hedendaagse maatschappelijke vraagstukken. In 2019 was ‘sharing’ ofwel ‘delen’ aan de beurt. Rondom ons zien we steeds meer lintbebouwing, verkavelingen, fileleed, honderden kilometers aan nutsvoorzieningen … Hoog tijd om na te denken over hoe we onze beperkte ruimte slimmer invullen en gebruiken d.m.v. sharing-pricipes. 

KRUUL was een van de winnende ingezonden projecten die inzet op betaalbaarder, energiezuiniger en kwalitatiever wonen door het inschakelen van gedeelde ruimtes en voorzieningen

De winnaar van de bis-architectuurwedstrijd: 'sharing'

Ontwerper: DMOA architecten bv bvba
Locatie: Leuven
Foto’s: Nick Cannaerts

KRUUL is een driehoekig stuk grond van 60 m2 waar een bouwvallig huisje werd getransformeerd tot een inspirerende plek waar werken (architectenkantoor), wonen en buurtbeleving samenkomen.

Architectenkantoor met woonunit

Dankzij de aankoop van kleine stukjes grond van het park achter en naast het gebouw wordt het spievormige stuk grond een trapezium waardoor het project meer mogelijkheden krijgt. Omdat de oppervlakte te groot is voor het architectenkantoor, wordt een kleine woonunit met zicht op het park geïntegreerd. De architecten dromen van een gebouw om te delen, dat ook buiten de kantooruren kan gebruikt worden. Een ‘open huis’ als nieuwe baken voor de buurt, dat met zijn bijzondere architectuur een sterke aantrekkingskracht heeft.

Smartbuilding met perfect binnenklimaat

De gelijkvloerse verdieping met open keuken en de penthouseverdieping met ruim dakterras kunnen gebruikt worden als eventruimte: een mooi voorbeeld van ruimtelijk rendement. KRUUL is geconcipieerd als een ‘smart building’, waar niet enkel de temperatuur maar ook het CO2-gehalte continu gemonitord en bijgestuurd worden. Dit zorgt in de winter en tijdens de tussenseizoenen voor een perfect binnenklimaat

Architectenkantoor met woonunit

Naast de basiseisen op vlak van duurzaam energie- en materiaalgebruik worden de 22 palen waarop het gebouw gefundeerd is, voorzien van lussen van elk 10 m diep die samen een opbrengst van 10kW kunnen genereren. Aan dit systeem is een grondwarmtepomp gekoppeld.

Waar de gevel een ronde bocht maakt zijn er twee grote glaspartijen in gebogen driedubbel glas geplaatst. De gebruikte fotovoltaïsche cellen zijn van een nieuwe generatie en zijn voorzien van een dubbelzijdige captatie. Om die reden is de dakbedekking wit.

De sterktes van KRUUL

Dit duurzame project toont aan dat ruimte nooit verloren is. Door in dialoog te treden met de buurt en aan ‘grondruil’ te doen met de stad is een win-win situatie ontstaan. Door de ‘grondruil ‘ kan het achterliggend stuk dat anders onbenut blijft, opengesteld worden voor de buurt. Een mooi voorbeeld van sharing.

De woning die dienst doet als architectenkantoor deelt immers bepaalde faciliteiten met de buurt, ook na de kantooruren, waardoor de sociale controle verhoogtDit energiezuinige gebouw is bovendien ook op architecturaal vlak heel geslaagd.

Kijk binnen in de andere winnende projecten

Wil je meer inspiratie voor je huis en tuin ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Scroll naar top