Wat verandert en wat blijft er in 2020?

Naar jaarlijkse gewoonte gaat de start van een nieuw jaar gepaard met heel wat veranderingen. Ben jij al aan het aftellen naar de jaarwisseling? Hoog tijd om alle belangrijkste wijzigingen en nieuwigheden even op een rijtje te zetten!

1. De woonbonus is zo 2019

De woonbonus verdwijnt in 2020 en maakt plaats voor een verlaging van de registratiebelasting. Dat wil zeggen dat het fiscaal voordeel bij het hebben van een eigen woning ‘verschuift’ naar het verwerven van een bestaande woning. 

Heb je voor 2020 een hypothecaire lening afgesloten voor de aankoop van een eigen woning? Dan kan je van deze belastingvermindering blijven genieten. Ook handig om te weten: eenmaal je een woonbonus hebt en je je huidige woning wil ‘inruilen’ voor een nieuwe woning, kan je onder bepaalde voorwaarden de woonbonus behouden. De bestaande hypotheek van je oude woning kan je in dat geval verschuiven naar je nieuwe.

2. Verlaging van de registratiebelasting

Heb je plannen om in 2020 een bestaande woning aan te kopen? Dan kan je genieten van een verlaagde registratiebelasting als je binnen de twee jaar na het verlijden van de notariële akte gedomicilieerd bent op het adres van je nieuwe aangekochte woning. Je kan beroep doen op een nog lagere registratiebelasting als een ingrijpende energetische renovatie doorvoert of een woning van maximum € 200.000 of € 220.000 aankoopt, afhankelijk van de ligging van de woning.

Verhuizen

3. Strengere dakisolatienormen

Sloot jij je woning voor 2006 aan op het elektriciteitsnet? Controleer dan of jouw woning voldoet aan de strengere dakisolatienormen. Vanaf 1 januari 2020 moet ieder dak geïsoleerd worden met een isolatielaag van 3 à 4 centimeter. Bij een onbewoonde of onverwarmde zolder gelden deze strengere normen ook voor je zoldervloer of plafondisolatie. 

Heb je een nieuwbouwwoning die in orde is met de energieprestatieregelgeving? Dan mag je op je beide oren slapen. 

4. Dubbel glas

In 2020 streven we nog meer naar energiezuinigheid. Dit doen we voortaan niet enkel door dakisolatie maar ook door dubbele beglazing. 

Dubbel glas is vanaf 2020 verplicht in woonkamers, keukens, slaapkamers enzovoort. Ramen in gangen, inkom- en trappenhallen die minder goed geïsoleerd zijn, worden niet bestraft. 

Foto van interieur

5. Rookmelders

Vanaf 1 januari 2020 moeten alle woningen uitgerust zijn met een rookmelder. Plaats idealiter een rookmelder in iedere ruimte die je doorkruist op je weg naar buiten. 

6. Strengere EPB-eisen

Stapje voor stapje streven we naar bijna-energieneutralere nieuwbouwwoningen in Vlaanderen. Ook dit jaar wijzigen de EPB-eisen. Voor een nieuwbouw mag het e-peil maximaal E35 zijn. Voor een ingrijpende energetische renovatie is dat maximaal E70.
Om energie-efficiënter te wonen, raadt de Vlaamse Overheid ook aan om verouderde verwarmingsketels te vervangen. Dit is niet nog verplicht.

7. Strafpunten

Verhuur je een woning in 2020? Voorkom dan zoveel mogelijk strafpunten door aan de nieuwe normen te voldoen. Is je woning bijvoorbeeld onvoldoende geïsoleerd en vertoont het hierdoor een tekort? Dan loop je het risico op een of meerdere strafpunten. Bij een totaal van 15 strafpunten kan je woning onbewoonbaar verklaard worden.

8. Premies

Bij het uitvoeren van energetische renovaties voor o.a. beglazing, warmtepomp, zonneboiler, dak-, vloer- en muurisolatie kan je blijven rekenen op al dan niet verlaagde premies.
Wil je een woning slopen en heropbouwen of ga je voor een totaalrenovatie? Dan kan je ook beroep doen op een tegemoetkoming. 

Wil je weten op welke premie of bonus je recht heb? Controleer het in de premielinker of vraag het aan een expert van Fluvius tijdens een persoonlijke adviessessie op bis.

Wil je meer belangrijk nieuws ontvangen? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top