Wat is het beste moment om een woning te kopen?

Is het beste moment om een woning te kopen ‘gisteren’? Het leven wordt steeds duurder en zo ook bouwen en renoveren. De afgelopen maanden swingden de woning– en bouwmateriaalprijzen de pan uit. Na 2 jaar stilstand is ook de rentevoet van hypothecaire leningen bezig aan een stevige opmars. Wat betekent dit juist voor de woningmarkt? Is een woning kopen nog steeds een goede investering? Wat is het beste moment voor je aankoop? Wij zochten het voor je uit.

Is lenen duurder geworden?

De afgelopen jaren lag de rentevoet historisch laag. Tijdens corona was een hypothecaire lening aangaan relatief goedkoop. De stijgende inflatie maakt hier een einde aan. Sinds 2 jaar is de rentevoet bezig aan een stevige opmars. Voor een hypothecaire lening met een vaste rentevoet van 20 jaar betaal je nu bijna 1% meer dan vorig jaar.

Moet je wachten tot de oorlog in Oekraïne over is en corona het leven niet meer lam legt in de Chinese grootsteden om een woning voor een lagere prijs te kunnen kopen? Het antwoord is ‘neen’. Volgens experts is de kans dat de rentevoet op korte termijn daalt erg laag. Daarom raden ze aan om op zoek te gaan naar een variabele rentevoet.

Worden woningen steeds duurder?

De woningprijzen in Vlaamse steden werden in 2021 gemiddeld 8,4% duurder. Die forse stijging in de vastgoedmarkt lijkt langzaamaan af te zwakken, maar helaas ziet het ernaar uit dat de prijzen niet direct zullen dalen. Volgens experts laat een prijscorrectie van de vastgoedprijzen vaak op zich wachten bij een forse stijging van de rentevoet. In het verleden zagen we dat de woningprijzen pas dalen bij een katalysator zoals een economische recessie.

Wie dus wacht met het kopen van een woning loopt het risico om meer geld neer te leggen voor de woning én hypothecaire lening. Bij die conclusie rijst natuurlijk de vraag: is het nog steeds interessant om een woning te kopen?

wat is het beste moment om een woning te kopen

Foto: Alena Darmel – Pexels

Is een woning kopen nog een goed idee?

Een woning kopen blijft een goede investering. Het geeft je zekerheid en stabiliteit op lange termijn. Wachten op de aankoop ervan is absoluut niet nodig. 

Volgens experts zal er op lange termijn een duidelijke tweedeling van de markt ontstaan: goed geïsoleerde woningen en verouderde woningen. De eerst genoemde liggen goed op de markt, gezien de hoge energieprijzen. Voor verouderde woningen is er minder belangstelling wegens de hoge renovatiekosten. Door de steeds strenger wordende normen en de bouwmateriaalprijzen die door het dak gaan, zal de vraagprijs van die panden waarschijnlijk eerder dalen

22-04-2022

Vind meer inspiratie in onze blogposts

Wil je op de hoogte blijven van de laatste premies, regelgeving en nieuwtjes? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol tip en tricks uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top