20 vastgoedtermen voor kopers en bouwers (M tot Z)

Meeneembaarheid vorige registratierechten

Naarmate de tijd vordert groeien jouw kapitaal, jouw gezin en je dromen. Stop niet met dromen van een grotere, nieuwe of meer praktische woning, want onder bepaalde voorwaarden kan jij een deel van de hoge registratierechten van je huidige woning (maximaal € 12.500) meenemen voor de aankoop van je nieuwe woning.

Openbare verkoop

Een woning kan uit de hand, van particulier tot particulier, of via openbare verkoop verkocht worden. Bij het laatste wordt de woning per opbod tijdens een collectieve vergadering met alle kandidaat-kopers van de hand gedaan.

Opschortende voorwaarde

Wil je de woning kopen, maar moeten eerst nog enkele zaken uitgeklaard worden zoals een bouwvergunning? Dan kan jij een compromis sluiten en hierin extra opschortende voorwaarden opnemen. Stel dat de bouwvergunning niet in orde komt, dan wordt de overeenkomst stopgezet.

Optie

woning te koop

Foto: Micheile Henderson – Unsplash

Een woning kopen is een grote beslissing. Voordat je enkele honderduizenden euro’s neertelt wil je er eerst een nachtje over slapen. Maar in één dag of zelfs één uur kan veel gebeuren en kan die droomwoning zomaar voor je neus zijn weggekaapt. Om dit te voorkomen kan je een optie nemen op die woning. Het verkoopproces wordt dan even stilgezet, al dan niet tegen betaling. Die vergoeding kan later dienen als voorschot op de uiteindelijke aankoop.

Overbruggingskrediet

Een woning kopen en verkopen op hetzelfde moment, niet velen doen het je voor! Als je een nieuwe woning hebt gekocht en op je oude nog een immobordje hangt betekent dit niet dat jij de komende maanden op water en brood moet leven. Het financiële gat kan jij gelukkig dichten met een overbruggingskrediet. Na een looptijd van maximum 12 maanden worden rente en kapitaal terugbetaald.

BEN-woning

Foto:  Jannis Lucas – Unsplash

Pandwissel

Pandwissel, ook wel gekend als hypotheekruil of -overdracht, is de overdracht van je bestaande hypothecaire inschrijving van je oude naar je nieuwe woning. Je hoeft dus niet twee keer de kost te betalen. Toch is het aangeraden om te berekenen wat er voordeliger is. De overdracht of het vervroegd afbetalen van je oude lening en het openen van een nieuwe.

Recht van hoger bod

Als er bij een openbare verkoop een bod is afklopt, heeft de verkoper nog de mogelijkheid om recht van hoger bod in te stellen. Kandidaat-koper krijgen hierbij nog 15 dagen de tijd om min. € 250 en max. € 6.200 hoger te bieden.

Registratierechten

In België betaal je op zowat alles belastingen, ook op vastgoed. Voor zowel een nieuwbouwwoning als een oude of te renoveren woning mag je een extra spaarpotje breken. Bij nieuwbouw betaal je een btw-heffing en bij een oudere woning registratiekosten. Opgelet: ook als je deze woning erft of geschonken krijgt! In Vlaanderen ligt dit bedrag in 2022 aan 3% voor een enige eigen woning. Voor de aankoop van een tweede woning betaal je 12% aan registratierechten.

Reserveringsprovisie

Een huis of appartement bouw je stap voor stap. Je hoeft niet op één dag bakstenen, een keuken, een badkamer en behangpapier te kopen. Daarom hoef je je geleende bedrag ook niet in één keer op te nemen. De bank zal je totale geleende bedrag wel reserveren voor jou. Na enkele maanden zal de bank jou een reserveringsprovisie, een soort vergoeding, aanrekenen. Deze maandelijkse rentevoet ligt tussen de 0,20% en 0,30% van het nog gereserveerde bedrag.

bis adviessessie

Foto: Nik Macmillan – Unsplash

Tekortschatting

Bij de aankoop van een woning moet je op de werkelijke verkoopwaarde registratierechten betalen, ook al heb je de woning onder die waarde gekocht. Als je de werkelijke waarde niet vermeldt in de notariële akte en de fiscus merkt op dat je woning te goedkoop is gewaardeerd (in vergelijking met andere gelijkwaardige woningen), dan is er een tekortschatting. Je kan dit aanvechten of laten controleren. Stel dat je in een korte tijd het pand wil opwaarderen, dan is het aanbevolen om foto’s te nemen van de originele staat van het pand.

Wet-Breyne

Deze wet beschermt de bouwheer die een woning laat bouwen, een te bouwen woning of een woning in aanbouw koopt tegen financiële tegenslagen ten gevolge van fouten tijdens de constructiefase. Ook enkele jaren na de bouw ben je beschermd tegen ernstige gebreken. Stel dat de stabiliteit van je woning niet in orde is, dan is de aannemer of onderneming aansprakelijk.

Klaar om je woning te kopen, verkopen of renoveren? In onze maandelijkse nieuwsbrief vind je tal van handige tips en tricks, van ruwbouw tot de afwerking van je woning.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top