G-LAB: een interactieve woning in harmonie met natuur en de stad

Bis, bouw- en interieursalon gaat sinds 2009 op zoek naar inspirerende architecturale projecten die een antwoord bieden op actuele maatschappelijke vraagstukken. In het dichtgeslibde Vlaanderen blijft de druk op ruimte toenemen. Lintbebouwing, verkavelingen, honderden kilometers aan nutsvoorzieningen … Het is tijd om na te denken over duurzame woonmodellen. Hoe kunnen we ruimte efficiënt gebruiken a.d.h.v. ‘sharing-principes’.

De winnaar van de bis-architectuurwedstrijd: 'sharing'

Ontwerper: Tc Plus
Locatie: Brugge
Foto’s: Luc Roymans en Jason Slabbynck

We gingen via de bis-architectuurwedstrijd van 2019 met het thema ‘sharing‘ op zoek naar inspirerende projecten die inzetten op betaalbaarder, energiezuiniger en kwalitatiever wonen door het inschakelen van gedeelde ruimtes en voorzieningen. Onze jury koos vier winnende projecten, waaronder G-Lab van TC Plus: de omvorming van een huis voor een nieuw samengesteld gezin dat ook opengesteld wordt voor anderen. Laat je inspirerend door de dynamiek van deze woning.

Buitenkamers van G-Lab

Bij het verbouwen van de woning stond vooral ‘beleving’ centraal. Buiten is de woning drie maal zo groot geworden dankzij de toevoeging van buitenkamers. De G-LAB biedt zo een eigenzinnig antwoord op ‘duurzaam bouwen’: een interactieve woning in harmonie met natuur en de stad.
Vlak aan de straat ligt een eerste kamer ‘Buurtplein’. Een petanquebaan, die altijd toegankelijk is voor de buurt en waar iedereen kan samenspelen. De andere buitenkamers zijn uit groene beton gemaakt: als tussentaal tussen natuur en architectuur. De ene helft ervan is ommuurd tegen de wind, de andere helft is overdekt tegen regen of felle zon.

Privacy bewaren in 'gedeelde' woning

De grens tussen publiek en privé, de klassieke voordeur, is een acht meter lang opwaaiend textiel dat als afscheiding kan functioneren. Meestal hangt die helemaal open en soms sluit iemand ze op zoek naar wat meer geborgenheid.

De kernwoning bestaat uit de oorspronkelijke binnenruimtes. Elke kamer heeft een naam en soms ook een specifieke kleur gekregen, al naargelang de functie. Aan de achterzijde van de kernwoning bevinden zich nog enkele overdekte buitenkamers, zoals bv de ‘Dageraadkamer’ met zicht op het achterliggend natuurgebied.

Ruimtes delen in G-Lab

De G-LAB staat open voor heel diverse ontmoetingen: een mengeling van bottom-up en top-down-initiatieven, dagdagelijkse en rituele handelingen, intieme en publieke initiatieven, zakelijke, sociale en artistieke invalshoek, eenmalige en terugkomende activiteiten … 

De G-LAB plaatst zich buiten het traditionele economische model. Je kunt geen ruimtes huren of claimen enkel maar delen.

De sterktes van G-Lab

Dit project is een mooi voorbeeld van hoe je kan loskomen van het individualisme. Een samengesteld gezin breidt zijn eigen woning uit om gemeenschappelijk leven te creëren. Zo wordt bv het buurtleven gestimuleerd door een petanquebaan aan te leggen in plaats van een parking.

De architecten stellen het concept ‘privaat domein’ in vraag. Met eenvoudige materialen (bv gordijnen) en op een budgetvriendelijke manier hebben ze een concept gecreëerd dat toegankelijk is voor veel mensen. Een kleine creatieve input met een grote impact. Dit project toont aan dat het debat over ruimtelijkheid meer is dan een debat over individualisme.

Kijk binnen in de andere winnende projecten

Wil je meer inspiratie voor je huis en tuin ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van bis, bouw- en interieursalon en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspiratie en tips uit de (ver)bouw- en interieursector.

DEEL DEZE BLOGPOST

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Scroll naar top