De 9 nieuwste keukentrends

De keuken is ongetwijfeld de ruimte in huis die het sterkst is geëvolueerd. Vroeger had zij een gesloten en louter functioneel karakter, ergens achteraan onze woning. Nu maakt ze steeds vaker integraal deel uit van de leefruimte. Daardoor, en ook door de vele tv-programma’s over koken en eten, stellen we almaar hogere eisen aan de inrichting en de mogelijkheden ervan. Wil je weten wat nu trendy is? Ontdek het op bis!

1. Eén met de woonkamer

Al enige jaren geleden is de trend ingezet om keukens te beschouwen als onderdeel van de woonkamer. Die evolutie zet zich voort. Keuken en leefruimte maken steeds vaker gebruik van dezelfde materialen, kleuren en stijlen, zodat ze in elkaar overvloeien. Nog een stapje verder gaat het zoveel mogelijk wegwerken van de keuken. Kookeilanden worden afgedekt met tafelbladachtige plateaus en apparaten worden aan het zicht onttrokken door mooie schuifwanden.

Poggenpohl De Vis keuken - catalogus bis 2018

Foto: Poggenpohl – De Vis

2. Zwart is het nieuwe wit

Wit blijft het goed doen. Een witte keuken staat voor puurheid en zuiverheid, en zorgt voor een ruim en luchtig gevoel. Wit gaat bovendien prima samen met andere kleuren. Stilaan zien we echter meer zwarte keukens. Zwart laminaat, zwarte hoogglanslak, zwart mat glas, zwart blinkend glas… Een zwarte keuken in combinatie met zwarte keukentoestellen oogt stijlvol en chic. Schrikt een zwarte keuken je wat af? Combineer bijvoorbeeld matte zwarte keukenkastjes met lichte kleuren op de muren.

3. De natuur in huis

Natuurlijke elementen in de keuken worden steeds meer gesmaakt. Daarmee bedoelen we niet alleen een hele hoop kruiden en planten, maar ook het gebruik van veel hout – en dan liefst zo ruig mogelijk. Eik blijft een absolute topper. Deze houtsoort is niet alleen tijdloos, je kan er qua afwerking alle kanten mee uit. Eik combineert bovendien heel goed met industriële materialen als staal en beton, of met een werkblad, keukentafel of spatwand in natuursteen.

4. Greeploze keuken

Steeds meer keukens maken gebruik van nieuwe technieken om de kasten en lades te openen. Dat zorgt voor een strakkere uitstraling. Je opent de fronten via kleine ruimtes erboven of door er lichtjes op te drukken. Nog een klein duwtje, en de deurtjes gaan zacht en geruisloos weer dicht. Tegenwoordig kan je zelfs je inbouwkoelkast openen met een arm-, elleboog- of kniedruk op de deur. Dat is vooral handig wanneer je met volle handen voor een gesloten koelkastdeur staat. Heb je de koelkast per ongeluk geopend? Geen nood, na 4 seconden gaat de deur automatisch dicht.

5. Gebruiksgemak staat centraal

Mee door het enorme succes van kookboeken en kookprogramma’s brengen we steeds meer tijd in onze keuken door, en stellen we almaar hogere eisen aan het gebruiksgemak ervan. Ovens worden daarom ingebouwd op armhoogte (100 à 140 cm). De voordelen worden niet alleen duidelijk wanneer we er iets inzetten of uithalen, maar ook als we het bakproces willen controleren. De ideale hoogte voor een vaatwasser is 115 à 120 cm. We hoeven dan niet diep door de knieën om de vaat in en uit te laden. Om onnodig geloop te vermijden, denken we ook bewuster na over een slimme opstelling van de kasten en keukentoestellen: opbergkasten dicht bij de vaatwasmachine, potten en pannen in de buurt van de kookplaat…  

Keukenspecialisten raden aan om een keuken op te splitsen in vijf activiteitenzones. Voor rechtshandigen is dat (van links naar rechts): voorraad opslaan, opbergen, spoelen en afval sorteren, voorbereiden, koken en bakken. De ‘voorraadzone’ is bedoeld voor je niet-geopende voorraad van bijvoorbeeld koffie, pasta, rijst en conserven. In deze zone staan ook de koelkast en de diepvriezer. De ‘opbergzone’ is de plek voor borden, bestek, glazen en kopjes. De ‘zonespoelen en afval’ omvat de spoelbak, de spoelbakonderkast, de vaatwasmachine, afvalemmer(s), schoonmaakproducten en poetsgerief. In de ‘voorbereidingszone’ bevindt zich het werkvlak. Hier berg je op wat je nodig hebt om het koken en bakken voor te bereiden: werkbestek, keukenapparaten (mixer, blender, weegschaal…), snijplanken, kruiden… ‘Koken en bakken’ is de zone voor de kookplaat, de ovens, de afzuigkap, potten en pannen, kookbestek en bakplaten, olie en azijn…

Augustijns Keukens moderne keuken - catalogus bis 2018

Foto: Augustijns Keukens

6. Werkblad op maat

De groeiende aandacht voor ergonomie heeft ook gevolgen voor het werkblad. Standaard is een werkblad 90 cm hoog, maar voor meer dan 80% van de mannen en meer dan 50% van de vrouwen is dat te laag. Als we lange tijd voorovergebogen kokkerellen, kan dat leiden tot rugpijn of verkrampte spieren. Daarom kiezen we steeds vaker voor een werkblad op maat van de persoon die het vaakst in de keuken staat. De hoogte varieert dan tussen 80 en 100 cm. Idealiter komt een werkblad zo’n 10 à 15 cm onder je elleboog. Om comfortabel te kunnen koken, is ook de diepte van het aanrecht belangrijk. Als de hangkasten 40 cm diep zijn, moet de diepte van een aanrecht minstens 60 cm bedragen. Een dieper werkblad betekent meer vrije ruimte rond je hoofd, en meer opbergruimte in de onderkasten.

7. Toestellen zijn echte alleskunners

De grote schare hobbykoks stelt eveneens hogere eisen aan de keukentoestellen. In een combimagnetron kan je tegenwoordig niet alleen ontdooien en opwarmen, maar ook koken, bakken en grillen. Stoomovens verenigen de functies van een multifunctionele oven (o.a. een afzonderlijk regelbare boven- en onderverwarming, traploos regelbare infraroodgrill, warme lucht, speciale ontdooifunctie) met specifieke stoomfuncties. Een druk op een toets en dankzij de pyrolysefunctie reinigt een oven zichzelf, zonder schoonmaakmiddelen of schrobwerk.  Ovens zijn uitgerust met automatische functies die zelf de gaartijd bepalen en moderne vaatwassers hebben sensoren die voor elke vaat meten hoe hoog de vervuilingsgraad is en het afwasprogramma hieraan aanpassen. Vacuümtoestellen verpakken je eten luchtvrij en verlengen de houdbaarheid en versheid. Het perfecte toestel voor stoofgerechten? Een slowcooker. Je doet er ’s ochtends alle ingrediënten in, voegt kruiden en wat bouillon toe, laat 6 tot 8 uur langzaam garen, en ’s avonds hoef je enkel je voeten onder tafel te schuiven.

8. Inductiekoken wint veld

Koken met inductie gaat niet alleen merkbaar sneller – tot 50% sneller dan keramische kookplaten – , het is ook zuiniger dan andere kooktechnieken. Bij inductie wordt immers enkel warmte opgewekt waar dat nodig is: aan de bodem van de kookpot of pan. Neusje van de zalm is een inductietechnologie waarmee de inductiekookplaat één groot kookvlak is, dus zonder afgebakende kookzones. Hierdoor kan je op elke plek van het plaatoppervlak op volle vermogen koken, ook aan de randen, en kan je over het hele oppervlak met potten en pannen schuiven zonder dat er ook maar iets van warmte verloren gaat. Automatische potherkenning zorgt ervoor dat enkel de plaats waar zich een pot of pan bevindt, wordt geactiveerd.

wit marmer keuken

9. Multimedia rukken op

Je wil terwijl je aan het koken bent een uitzending van Sandra Bekkari opnieuw bekijken? Ook dat is  mogelijk! In de allernieuwste ‘smart kitchen’ kan je in de keukenkasten perfect een tv integreren – er blijft zelfs ruimte achter de tv over om als opbergkast te gebruiken. De tv beschikt over een ingebouwd aanraakscherm, luidsprekers en draadloze verbindingsmogelijkheden zoals wifi en bluetooth. Zo kan je er recepten op het internet mee opzoeken en filmpjes afspelen, zodat de tv een online kookboek wordt. Ook muziek beluisteren afkomstig van je smartphone of tablet lukt perfect. Door de ingebouwde camera en microfoon kan je tijdens het koken zelfs skypen.

Wil je meer leuke tips en inspiratie ontvangen? Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top