Onze privacy policy en legal notice lees je hier.

Bis architectuurwedstrijd, thema 'inbreiding'

16/05/2017
Voor het negende jaar op rij organiseert bis, bouw- en inspiratiesalon haar architectuurwedstrijd. De wedstrijd, gesteund door de Orde van Architecten - Vlaamse Raad, is intussen uitgegroeid tot een vaste waarde. Dankzij de keuze voor wedstrijdthema’s met een grote actuele relevantie groeit ook de weerklank bij pers en publiek. Dit jaar werd gekozen voor het thema 'inbreiding'.

Inbreiding als oplossing

De overgang van het traditionele verkavelingsmodel naar kwalitatieve stedelijke inbreiding is definitief ingezet. Files, overmatig fijnstof, beperkte natuurlijke grondstoffen … dwingen ons om onze ruimte slimmer en creatiever te benutten.

De stadswoning – als alternatief voor het klassieke huisje-tuintje – wordt nog te vaak ervaren als een vermindering van de verwachte levenskwaliteit. De uitdaging is om a.d.h.v. investering in de public realm (parken, openbaar vervoer …) en vooral door aantrekkelijke projecten te overtuigen om in de stedelijke centra te wonen.

Sharing is the new having

De vrees dat we ‘klein’ moeten wonen, is voor velen een dooddoener. Maar ruimtelijk rendement kan niet één op één gelijk staan aan compact wonen. Er moeten slimmere oplossingen zijn om de tussenruimte, de semi-private ruimte of de deelbare ruimte maximaal in te zetten. De beschikbare middelen moeten worden geoptimaliseerd, zonder het fun-gehalte te verliezen.

Dat idee zal pas slagen als de perceptie van het concept happy living verandert en de vraag om in de stad te wonen groter wordt dan die naar het platteland. En dat binnen alle lagen van de bevolking; zowel de precaire doelgroepen als de big spenders moeten de stad ervaren als hun thuishaven.

Realisaties én projecten

De bis architectuurwedstrijd richt zich op meer dan gerealiseerde projecten; ook lopende plannen, ontwerpen of (utopische) concepten zijn welkom. We zijn op zoek naar projecten waarin werd/wordt nagedacht over:

• de optimalisering van infrastructuur en het creëren van ruimtelijk rendement met meerwaarde voor het levenscomfort
• het aantrekkelijk maken van wonen in de stad, rekening houdend met de beperkingen van de beschikbare ruimte
• de harmonieuze integratie van diverse sociale en demografische bevolkingsgroepen

Lees meer over het thema.

Bis, bouw- en inspiratiesalon
Flanders Expo
Maaltekouter 1, 9051 Gent
+32 (0)9 241 92 11
info@bisbeurs.be

Volg ons op  

Met het voortzetten van uw bezoek aan de website, accepteert u het gebruik van cookies om op maat gemaakte aanbiedingen en diensten aan te bieden. Lees meer