Vanaf 2023 renovatieverplichting voor energieverslindende woningen
Renoffice

Vanaf 2023 renovatieverplichting voor energieverslindende woningen

Energie-intensieve residentiële woningen met een EPC-label E of F zullen ingrijpend moeten renoveren in 2023.

Delen:

Energie-intensieve residentiële woningen met een EPC-label E of F zullen ingrijpend moeten renoveren in 2023. Het werd in het leven geroepen door het klimaatakkoord van de Vlaamse overheid. Bedoeling? Mensen beter laten renoveren, de lat hoger leggen voor energiezuinigheid & meer besparen op langere termijn.

Wanneer gaat dit van kracht? Voor wie geldt deze renovatieplicht? En welk energielabel valt onder deze plicht? Tijd om toekomstgericht te gaan renoveren.
Van label D naar A

Vanaf 1 Januari 2023, bent u als nieuwe eigenaar van een woning of appartement met een EPC-label E of F wettelijk verplicht om binnen de 5 jaar na aankoopdatum aan de wettelijke minimumnormen te voldoen (renoveren tot EPC-label D). De kans is wel groot dat je over een aantal jaar weer zult moeten renoveren. Want de energienorm verstrengt elk jaar. Label D is een eerste tussenstap, het einddoel is om dit drastisch te gaan reduceren tot EPC-label A in 2040.

2023: EPC-label D
2028: EPC-label C
2035: EPC-label B
2040: EPC-label A

Afwijkend langetermijnpad voor appartementen

Appartementen krijgen iets meer tijd, label B voor aankopen vanaf 2040 (in plaats van 2035 bij eengezinswoningen), en tot label A voor aankopen vanaf 2045 (in plaats van 2040 bij eengezinswoningen).

Aanvullende premies
De Vlaamse overheid steunt nieuwe eigenaars met premies en fiscale voordelen. Om te evolueren naar een, premies zijn dus noodzakelijk om dit betaalbaar te houden.

Bezoek onze stand 1264 tijdens de Bouw & Reno beurs voor vrijblijvend advies.

Contactinformatie

Stuur ons een bericht

Scroll naar top