Natuurdroom in Izegem: een huis van hout en hennep gericht op de toekomst

Natuurdroom in Izegem: een huis van hout en hennep gericht op de toekomst

Het moderne, uit hout opgetrokken huis en de permacultuurtuin eromheen gaan volledig op in het landschap. Als je de strak ontworpen woning ziet, zou je niet denken dat er voorafgaand aan de bouw heel wat vraagstukken speelden: “We hebben twee jaar onderzoek gedaan! We wilden verantwoord geproduceerde materialen gebruiken: geen beton, dat een hoge CO2-footprint heeft, geen chemische isolatie en geen lijm met formaldehyde, die erg vervuilend is”, vertellen Tristan en Sabrina. “Voor de fundering hebben we gekeken naar een schroefsysteem om het beton te vervangen, maar dat bleek te duur. Om het gebruik van beton zoveel mogelijk te beperken, hebben we daarom glasschuimgranulaat gebruikt als dragende isolatielaag, vlak onder de vloer”.

Het hoofdgedeelte van het huis werd gebouwd met een houten draagconstructie en de muren met hennepblokken van Isohemp. Deze blokken zorgen niet alleen voor warmte- en geluidsisolatie, maar reguleren ook de luchtvochtigheid in de woning. “We dachten eerst aan stro, maar hennep zorgt voor een betere vochtregulering, en ook voor een betere opname en afgifte van warmte en koelte. Hennepblokken houden de warmte, of de koelte, acht uur lang vast”, legt Tristan uit. Deze eigenschappen hebben invloed op hoe je je voelt in huis: “De blokken houden binnen een heel aangename warmte vast, dus we zetten de verwarming veel minder vaak aan”, vervolgt hij. “Wat ons opvalt is dat de blokken voor een heel gezonde en rustige leefomgeving zorgen.”

Om de isolatie te optimaliseren, liet het stel niets aan het toeval over:

“De hennepblokken in de hoofdmuren zijn al isolerend, maar om de isolatiewaarde waar we naar streefden te bereiken, hebben we ook nog een dunner type hennepblok gebruikt (20 cm) en een houtwoldeken. Deze combinatie moet ons warm houden in de winter en koel in de zomer.”

Scroll naar top