De groene heropleving

Hoe hard gaat de vergroening van Gent?

Groen in de stad is heel belangrijk voor de klimaatbestendigheid van de stad en de leefbaarheid voor de inwoners. Bomen en water in de buurt zorgen voor heel wat verkoeling. Steden zijn meestal warmer dan het omliggende platteland. Bomen, struiken en ander groen kunnen de temperatuur in een stad helpen verlagen door water te verdampen.

Heel wat nieuwbouw is opvallend groen, met groen op daken of terrassen. Zo ligt het grootste dakpark van Vlaanderen, maar liefst 3200 vierkante meter compleet met gras, wandelpaden en zelfs bomen, boven op het dak van de voormalige textielfabriek in project Tribeca.

Ruim een kwart overweegt om te verhuizen, zeker de jonge generatie. Urenlang in de auto, voornamelijk in de file, we zien dat niet meer zitten. We gaan steeds dichter bij ons werk wonen. Er staan talloze nieuwbouwprojecte in de steigers met ideale fietsverbindingen naar centums en werk.

Veel studies hebben aangetoond dat de aanwezigheid van groen stress vermindert. De eerste keer dat het effect goed werd onderzocht waren de resultaten zo opmerkelijk dat toptijdschrift Science (Ulrich 1984) er plaats voor inruimde. Amerikaanse patiënten die vanuit hun kamer zicht hadden op bomen herstelden meetbaar sneller van een operatie dan patiënten met uitzicht op een blinde muur. Mensen met groen uitzicht voelen zich beter in hun vel en hebben minder last van stress, ze zijn niet alleen gezonder, maar ook productiever.

De 2e grootste groene long van Gent wordt momenteel aangelegd. Een park van wel 72000 vierkante meter! Het Tondelier park krijgt een avontuurlijke en rustige inrichting met gevarieerd groen. Kort gazon en lang bloemenrijk grasland wisselen elkaar af. Nabij worden ook volkstuintje aangelegd voor de bewoners met groene vingers. Een inspirerende en groene omgeving. Je kunt met een gerust hart de kinderen in het park laten ravotten, zij zullen zich veilig voelen in de autovrije straatjes.

Scroll naar top